Go Back

Saffransbullar & Saffransbutterkaka (paleo)

Ingredienser

  • 3,5 dl Magic Mix (120g)
  • 1 dl Kokossocker
  • 0,5 g Saffran (1 paket)
  • 1 tsk Bakpulver
  • 2 dl Mandelmjölk
  • 100 g Smör/Ghee (1 dl smält)
  • 1 st Ägg, rumstempererat

Fyllning

  • 50 g Smör/Ghee, rumstempererat/mjukt
  • 1 dl Mandelmjöl
  • 0,5 dl Kokossocker
  • 0,5 tsk Kardemumma
  • 3 krm Vaniljpulver
  • Ägg till pensling innan gräddning.

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175℃.
  • Blanda Magic Mix, kokossocker och bakpulver i en bunke.
  • Värm mandelmjölken i en kastrull till 37℃. Blanda i saffran.
  • Smält smör/ghee.
  • Vispa upp ägget i en skål.
  • Blanda ihop smör, ägg och saffransmjölken i en bunke.
  • Blanda i de torra ingredienserna i mjölk/äggblandningen med tex en gaffel till en deg. Knåda ihop degen med händerna på slutet.
  • Strö lite Magic Mix på bänken och knåda ihop degen lite grann.
    Kavla ut degen till en fyrkant ca 30x40 cm.
  • Blanda ihop ingredienserna till fyllningen i en skål.
  • Bred på fyllningen och rulla ihop degen från kortsidan.

Saffransbutterkaka:

  • Smöra en 24 cm form.
    Skär 2-3 cm breda skivor av rullen och placera bullarna med snittytan uppåt i den smörade formen. Fyll formen utifrån och in.
    Vispa upp ett ägg och pensla bullarna innan de ska in i ugnen. Strö över lite hackad mandel.
    Grädda ca 20 minuter. Om den får lite för mycket färg lägg folie över och låt grädda tiden ut. Testa med en sticka så kakan inte är kladdig i mitten.
    Låt svalna i formen.

Saffransbullar:

  • Skär 2-3 cm breda skivor av rullen och placera bullarna på en plåt klädd med bakplåtspapper.
    Vispa upp ett ägg och pensla bullarna innan de ska in i ugnen. Strö över tlite hackad mandel.
    Grädda ca 12-15 minuter. Om de får lite för mycket färg lägg folie över och låt grädda tiden ut.
    Låt svalna på plåten.