Beskrivning
Hela och skalade Jordmandlar (raw) är ett naturligt glutenfria och nötfria små knölar som ingår i vårt PaleoLita sortiment. Man använder ofta just jordmandel vid bakning och matlagning inom paleo och AIP (Autoimmunt Protokoll). Andra namn för Jordmandel är Tigernöt eller Chufa.
Jordmandeln är ingen nöt/mandel och kan därför konsumeras av nöt- och mandelallergiker.
Jordmandeln/Tigernöten/Chufan har hängt med oss i många miljoner år sedan våra förfäder vandrade ut på den afrikanska savannen. Chufa knölen är inte en nöt utan en rotknöl, precis som potatisen, och har en hård brun yta/skal som kräver en speciell ”skrubbmetod” för att avlägsna skalet och därmed få bort fytinsyran. Många företag väljer att mala ner skalet, som i sin tur gör att halten av fytinsyran blir hög i slutprodukten. Detta kan påverka att vi inte tillgodogör oss nötens goda egenskaper.
I våra Jordmandelprodukter hittar man väldigt lite skalrester. Vår leverantör har utvecklat en metod där man får bort upp till 95% av skalet och därmed minskar fytinsyran. Fytinsyra är ett naturligt försvarsämne som finns främst i ytterskalet på obehandlade sädesslag som ris, nötter och bönor, I växter är fytinsyrans uppgift att skydda växterna mot skadedjur och för att växten inte ska kunna gro för tidigt eller mögla. Blötlägg hela jordmandlar innan användning då kan det bli lättare för kroppen att ta upp näringen.
Notera! Chufan är ingen nöt, därför kan nötallergiker använda den i matlagning och bakning.
Vi har 3 varianter; Fint mjöl, Grovt mjöl och Hela/Skalade jordmandlar.
OBS! Förvara öppnad förpackning väl försluten i kylen under varma månader.
Jordmandel Användning
Det finns många användningsområden av jordmandel. Du hittar många recept att prova och inspireras av om du söker här på sidan. Prova också gärna jordmandelmjölk eller granola (müsli)!
Ett av våra favoritrecept är Energibars gjorda på hel jordmandel. Du kan läsa mer om receptet här.
Energibar med blåbär
Ingredienser
- 2 dl Jordmandel hela (eller havregryn om du äter det. Ej paleo)
- 1 dl Torkade blåbär
- 1,5 dl Pumpakärnor
- 12 st Torkade fikon
- 0,5 dl Kokoschips
- 1 msk Honung kan uteslutas
- 3 msk Chiafrön
- 2 st Äggvitor
- 1 tsk Flingsalt
Instruktioner
- Blötlägg de hela jordmandlarna i ett par timmar. De ska vara ok att tugga när de är färdiga.
Det här kan göras några dagar innan om du vill. Skölj dem och låt torka på en kökshandduk, låt dem ligga öppet tills du ska använda dem. - Sätt ugnen på 125°C
Hacka jordmandlarna med kniv till lagom mindre delar. - Mixa ihop alla ingredienser i en matberedare så det blir en massa.
- Klä en form med bakplåtspapper och tryck ut massan jämnt i formen.
Grädda i ugnen ca 35-40 minuter. - Låt svalna och skär sen i 10-12 bars med kniv.
Förvaras i kylen.
Näringsinnehåll per 100 g
Energivärde: 1771 kJ/425 Kcal
Fett: 25 g varav mättade fettsyror: 1,5 g
Kolhydrat: 40 g varav socker: 14 g
Protein: 5 g
Salt: 0,13 g
Fiber: 12 g
Recensioner
Det finns inga recensioner än.