Beskrivning
Grovt Jordmandelmjöl (raw) är ett naturligt glutenfritt och nötfritt mjöl som ingår i vårt PaleoLita sortiment. Man använder ofta jordmandelmjöl vid bakning och matlagning inom paleo och AIP (Autoimmunt Protokoll). Andra namn för Jordmandel är Tigernöt eller Chufa.
Jordmandeln är ingen nöt/mandel och kan därför konsumeras av nöt- och mandelallergiker.
Jordmandeln/Tigernöten/Chufan har hängt med oss i många miljoner år sedan våra förfäder vandrade ut på den afrikanska savannen. Chufa knölen är inte en nöt utan en rotknöl, precis som potatisen, och har en hård brun yta/skal som kräver en speciell ”skrubbmetod” för att avlägsna skalet och för att få bort fytinsyran. Många företag väljer att mala ner skalet, som i sin tur gör att halten av fytinsyran blir hög i slutprodukten . Detta kan påverka att vi inte tillgodogör oss nötens goda egenskaper.
I våra Jordmandelmjölprodukter hittar man väldigt lite skalrester. Vår leverantör har utvecklat en metod där man får bort upp till 95% av skalet och därmed minskar fytinsyran. Fytinsyra är ett naturligt försvarsämne som finns främst i ytterskalet på obehandlade sädesslag som ris, nötter och bönor, I växter är fytinsyrans uppgift att skydda växterna mot skadedjur och för att växten inte ska kunna gro för tidigt eller mögla. Blötlägg hela jordmandlar innan användning så kan det bli lättare för kroppen att ta upp näringen.
Notera! Chufan är ingen nöt, därför kan nötallergiker använda den i matlagning och bakning.
Vi har 3 varianter; Fint mjöl, Grovt mjöl och Hela/Skalade jordmandlar.
Har du ett recept med mandelmjöl kan du byta ut det till jordmandelmjöl. De har samma egenskaper och därför kan du använda samma mängd jordmandelmjöl som mandelmjöl.
OBS! Förvara öppnad förpackning väl försluten i kylen under varma månader.
Jordmandelmjöl Användning
Det finns många användningsområden av jordmandelmjöl. Du hittar många recept att prova och inspireras av om du söker här på sidan. Prova också gärna jordmandelgröt, smulpaj, AIP-semlor, mandelmusslor, jordmandelmjölk eller granola (müsli)!
Ett av våra favoritrecept är Blåbärspaj gjorda på grovt jordmandelmjöl. Du kan läsa mer om receptet här.
Blåbärspaj / Smulpaj Paleo
Ingredienser
- 5 dl Blåbär
- 1 tsk Potatismjöl eller Arrowrot
- 1 dl Mandelspån eller Kokoschips
- 1,5 dl Riven kokos
- 1,5 dl Grovt Jordmandelmjöl, siktas eller Mandelmjöl
- 1 tsk Kardemumma valfritt
- 2 msk Kokosolja eller Ghee/Smör
- 2-3 msk Honung
- 1 st Ägg
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg blåbären i en ugnsfast form och strö över potatismjölet. - Sikta i jordmandelmjölet och blanda sen i resten av de torra ingredienserna i en bunke.
- Häll i honungKnäck i ägget och rör ihop smeten noga. och kokosolja och jobba ihop till smulig konsistens.
- Smula ut smeten över blåbären.
Grädda i ugnen i ca 20 minuter tills pajen fått fin färg och bären bubblar.
Får pajen för fort fin färg? Lägg på lite folie och fortsätt grädda.
Näringsinnehåll per 100 g
Energivärde: 1771 kJ/428 Kcal
Fett: 25 g varav mättade fettsyror: 1,5 g
Kolhydrat: 40 g varav socker: 14 g
Protein: 5 g
Salt: 0,13 g
Fiber: 12 g
Recensioner
Det finns inga recensioner än.