Sötpotatisrosor (paleo/AIP) till nyår?
Sötpotatisrosor till nyår kanske? Gott, lyxigt och vackert! Och faktiskt inte alls svårt att göra. Bara lite pilligt och kladdigt. 🙂
Förra året gjorde vi potatis och sötpotatisrosor till oxfilé. Vansinnigt gott! Originalreceptet kommer från Köket och är med vanligt potatis. Vi gjorde om receptet lite till paleo/AIP och så vips fick alla lika goda och vackra tallrikar trots olika kosthållningar!
Till förrätt hade vi gratinerad hummer. Grundrecept från recept.se. Tyvärr kan jag för mitt liv inte hitta mina receptanteckningar… Vi utgick från receptet, bytte ut vetemjöl mot cassavamjöl, uteslöt tomatpure, tog ghee istället för smör, bytte grädde mot kokosgrädde, uteslöt alkoholen och tabasco. Tog i bjäst istället för parmesan och pressade i citronsaft för att neutralisera kokossmaken samt tillsätta syra. så skulle jag gjort idag i alla fall. För den som känner sig lite äventyrlig så kan jag varmt rekommendera ett försök, det blev vansinnigt gott!
Sötpotatisrosor kan man servera till vilket kött som helst så blir det lyxigt!
Glöm inte följa oss
Vill du ha mer tips på goda grejer?
Kika på våra receptsamlingar och AIP-menyer i webshoppen
Glöm inte att följa oss på Instagram eller Facebook för mer inspiration, och tips om olika recept!
Vi har också Kom-i-gång-med-AIP-kurs. Den heter ”AIP – tillsammans 30 dagar” och återkommer några gånger varje år.
Läs mer här
Sötpotatisrosor
Equipment
- 1 st Muffinsplåt
Ingredienser
- 6 st Sötpotatisar (stora)
- 75 g Neutral kokosolja (eller ghee - EJ AIP)
- 1 st Vitlöksklyfta
- 2 tsk Hackad färsk timjan
- ca 1,5 msk Näringsjäst/Bjäst
- Salt
- Svartpeppar (EJ AIP)
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175°C.Riv vitlöken och hacka timjan.
- Smält oljan och blanda i vitlök, bjäst, timjan, salt och peppar (EJ AIP). Smaka av.
- Skala sötpotatisen och skiva den tunt med mandolin. (eller skär tunna skivor med kniv)
- Lägg sötpotatisskivorna i en skål, häll över kryddblandningen och blanda väl så skivorna får olja på båda sidorna.
- Ta fram muffinsplåten och bygg rosorna utifrån och in med en sötpotatisskiva i taget. Lägg skivorna omlott. Små skivor kan man rulla ihop och lägga i mitten.Rosorna sjunker ihop lite i ugnen så det gör inte något om de ser lite höga ut i muffinsformen.
- Tillaga i ugnen ca 20 minuter och sänk sen värmen till 125°C och grädda klart.