Bananpannkaka i ugn med blåbär (paleo)
Att göra bananpannkaka i ugn var ju ändå lite av ett genidrag… Att jag inte tänkt på det förut!? Perfekt matsäcks-lösning. God varm. Lika god kall.
Oftast när vi behöver ha matsäck med oss så vill barnen ha pannkakor och jag bananplättar. Men det innebär ju att man står och vänder plättar och pannkakor i vad som känns som evinnerlighet. Men den här gången så blev min matsäck klar i ugnen medan jag flippade deras pannkakor på spisen. Vansinnigt nöjd kände jag mig!
Att blanda i de bär som jag ändå tänkt ha med som topping till pannkakan gjorde dem mer lätt-ätna och mindre kladd. Fast känslan blev lite mindre mat och mer efterrätt. Men det kanske inte gör så mycket när man är där på pic-nic? 🙂
Gör om receptet Bananpannkaka i ugn:
- Byt mandelmjöl mot jordmandelmjöl om du inte tål/äter nötter/mandel. Samma mängd funkar fint.
- Du kan prova att mixa pumpa- och solrosfrön till ett grovt mjöl och använda istället för mandelmjöl.
- Lägg i tärnade äppelbitar med kanel istället för blåbär.
- Hallon är en klassiker, det kan inte bli fel att toppa med hallon!
Vill du ha mer tips på goda grejer?
Kika på våra receptsamlingar och AIP-menyer i webshoppen
Glöm inte att följa oss på Instagram eller Facebook för mer inspiration, och tips om olika recept!
Vi har också Kom-i-gång-med-AIP-kurs. Den heter ”AIP – tillsammans 30 dagar” och återkommer några gånger varje år.
Läs mer här
Bananpannkaka i ugn
Ingredienser
- 1 st Banan
- 2 st Ägg
- 1 msk Ghee eller smör
- 0,5 dl Mandelmjöl
- 0,5 tsk Bakpulver
- 1,5 dl Frysta blåbär eller andra bär
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form, ca 20x30 cm, med bakplåtspapper.
- Mixa alla ingredienser, utom bären, till en jämn smet.
- Häll smeten i formen. Toppa med bären.
- Grädda i ugnen ca 15 minuter.
Om man vill göra i en större panna, skulle du dubbla 4 ggr? Känns som att en portion är för lite till en långpanna? Tror du den går att frysa eller är det kylen som gäller?
Hej Martina,
Ja till en långpanna skulle jag nog prova 4 ggr receptet.
Man kan ju frysa vanliga pannkakor så det funkar säkert! Konsistensen kan ju förändras lite, kanske blir den lite blötare…?
Lycka till! Tala gärna om hur det går om du provat! 🙂
Hälsningar
Mia
Undrar, skulle det funka utan ägg med mera bakpulver (kanske 2 tsk.) och/eller lite bikarbonat? Och kokosfett?
Har inte sett kokbananer på länge och God vad jag längtar efter pannkakor ibland … ja, jag vet, otroligt barnsligt 🙂
Hej Kristine,
Haha, barnslig behöver man allt var ibland, jag älskar pannkakor! 🙂
Det blir nog inte så bra utan ägg, man behöver något som fyller ut och fluffar till sig, möjligen med chiaägg eller gelatinägg, men jag har inte provat. Tala gärna om ifall du provar en variant. 🙂
Ha en fin sommar med massa pannkakor! 🙂
/Mia