Mandelmusslor paleo till efterrätt
inlägget innehåller annonslänkar
En klassisk efterrätt som vi alltid hade när jag växte upp. Kanske den ultimata efterrätten då alla får precis det de vill ha? Vi (mormor) serverade dem alltid med hjortronsylt och grädde. Men det fanns också blåbär och hallon att välja på. Var det sommarkalas så fanns det färska bär och glass till. Det klassiska är väl att man serverar mandelmusslor till jul och påsk men jag vill minnas att vi hade dem året om.
Så egentligen är det lite konstigt att jag inte gjort något alternativt paleo eller AIP-recept på dessa förens nu. Men bättre sent än aldrig! Så här kommer min take på Mandelmusslor paleo och AIP-style.
Receptet på Mandelmusslor AIP hittar du här.
Receptet
Klassiska mandelmusslor innehåller bittermandel. Läser man om bittermandel på Livsmedelsverket så blir man inte jättesugen på att äta dem, även om det behövs större mängd för att bli giftigt… Så jag hoppar helt enkelt över det. Du gör såklart som du vill!
Om du inte tål ägg kan du byta ut det till ett gelatinägg eller chiaägg. Men gör du det så ska du inte ställa in degen i kylen som står i receptet. Då trycker du ut degen i formerna direkt.
Samtliga ingredienser brukar gå fint att hitta på ICA/Coop/Willys men jag lägger länkar här också:
- Mandelmjöl EKO – Bodystore, Kung Markatta på ICA/Coop etc.
- Kokosmjöl EKO – Rawfoodshop, Kung Markatta på ICA/Coop etc.
- Kokossocker EKO – Kung Markatta, ICA/Coop etc.
- Fiberhusk
- Ghee gör man enklast och billigast själv av vanligt ekologiskt smör. Men man kan också köpa färdigt hos Vitaprana/Kung Markatta.
Till servering
Som sagt färska eller tinade bär, sylt eller kanske citronkräm är väldigt gott att fylla Mandelmusslor AIP med. Jag vill också ha riktigt krämig kokosgrädde! För att få kokosgrädden riktigt fluffig är det viktigt att ha väl kyld kokosgrädde. Förpackningen får gärna stå i kylen några timmar eller över natten så den blir riktigt fast. Sen vispar du kokosgrädden fluffig med elvisp och blandar i lite vaniljpulver.
Vi använder Garants kokosgrädde.
Tips!
Mandelmusslor AIP är perfekta att förbereda och ha i frysen för att sen grädda klart till exempelvis dagen innan servering.
Glöm inte att följa oss på Instagram eller Facebook för mer inspiration, och tips om olika recept!
Mandelmusslor paleo
Ingredienser
- 2,5 dl Mandelmjöl
- 0,5 dl Kokosmjöl
- 3 msk Kokossocker
- 1 tsk Fiberhusk
- 1 st Nypa salt
- 50 g Rumsvarmt Ghee (eller smör)
- 1 st Ägg
- Smält ghee/smör för pensling av formar
- Kokosgrädde och bär till servering
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200°C.
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
- Tillsätt ghee och ägg, blanda till en jämn deg som inte kladdar.Sätt in degen i kylen ca 1 timme.
- Pensla ca 10 stycken formar för mandelmusslor med ghee.
- Ta ut degen ur frysen och rulla lika stora kulor. Tryck ut degkulorna jämnt i formarna.
- Ställ in formarna i frysen 10-15 minuter. Grädda direkt i 6-8 minuter. Ha koll så inte kanterna bränns. Stäng av ugnen.
- Ta ut formarna och lossa mandelmusslorna. Du kan behöva peta försiktigt med en kniv i kanterna.Lägg musslorna upp och ner på ett galler och låt dem grädda klart i den avstängda ugnen i ca 20 minuter. På så sätt blir de knapriga även i botten.