AIP-plättar, krispiga och frasiga!
inlägget innehåller annonslänkar
Nu har jag gjort dessa AIP-plättar några gånger och tycker att de är riktigt bra! Jag är en riktigt stor-älskare av pannkakor och plättar. De är bra att ha med sig på utflykt eller resa då de också är goda kalla. Eller som en lyxig helgfrukost eller brunch. Jag vispar gärna upp lite kyld kokosgrädde och serverar med bär till… Mums!
Hittills har jag inte fått till några bra AIP-plättar. Så efter lite inspirations-googling på amerikanska AIP-sidor så började jag prova mig fram till en egen svensk variant. Jag tyckte det var lite spännande med äppelmos i, det ger lite struktur och gör att det söta jordmandelmjölet inte gör plättarna fööör söta.
Vi har länge haft vårt recept på AIP-våfflor som klar favorit, men den smeten har inte fungerat i stekpanna. Så efter lite jox i köket så har vi nu fått fram plättar som är krispiga, nästan lite frasiga, och väldigt goda!
För att lyckas få fina AIP-plättar behöver man utrusta sig med liiite tålamod. Men nöjer du dig med bara goda, och kanske inte så fina, plättar så är det bara att steka på som vanliga plättar. Krispiga, mättande och goda plättar blir det i vilket fall!
Receptet AIP-plättar
Bli inte avskräckt av ingredienslistan. Plättsmeten är enkel och går fort att göra bara du har allt hemma.
Här är de livsmedel som vi använder;
- Vi köper äppelmos från Urtekram, den gillar Alex att ha på gröten också.
- Gelatinpulver köper vi alltid från Nyttoteket
- Kollagenpulver-favoriten kommer från Nyttoteket, (nu det sista har jag börjat prova Upgrits egna också och märker ingen skillnad.)
- Arrowrotmjöl från PaleoLita by Dorimax
- Jordmandelmjöl, fint, från PaleoLita by Dorimax
Vill du ha mer tips på goda grejer?
Kika på våra receptsamlingar och AIP-menyer i webshoppen
Glöm inte att följa oss på Instagram eller Facebook för mer inspiration, och tips om olika recept!
Vi har också Kom-i-gång-med-AIP-kurs. Den heter ”AIP – tillsammans 30 dagar” och återkommer några gånger varje år.
Läs mer här
AIP-plättar
Ingredients
- 1,25 dl Fint Jordmandelmjöl
- 0,5 dl Tapiokamjöl
- 2 msk Kollagen Nyttoteket
- 2 tsk Kokosmjöl
- 0,25 tsk Bikarbonat
- 1 krm Salt
- 0,5 msk Gelatin + 2 msk Vatten Nyttoteket
- 1 dl Kokosmjölk
- 0,5 dl Äppelmos
- 1,5 msk Olivolja
- 0,5 tsk Citronsaft
- Neutral kokosolja att steka i
- Bär och väl kyld kokosgrädde till servering
Instructions
- Blanda de torra ingredienserna ien bunke. Du kan behöva sikta jordmandelmjölet genom en sil om det är myckethårda klumpar.
- Ta en liten skål och häll i 2 msk vatten. Strö gelatin över vattnet och låt stå ca 5 minuter.
- Under tiden gelatinet ”blommar” blanda i resten av ingredienserna i mjölblandningen med en visp.
- Häll i gelatinet. Vispa slätt.
- Hetta upp en stekpanna och smält ganska rejält med kokosolja.
- Häll upp små plättar med hjälp av tex ett decilitermått. Sänk värmen till medelvärme.
- Vänd inte plättarna för tidigt, då smetar de ut sig och blir inte så fina. Men se givetvis till att de inte bränns.
- Låt plättarna bli genomstekta på medelvärme.
- Servera med bär och lite uppvispad kokosgrädde om du vill.
Wow, jag testade dessa precis och de var så goda! Jag hade inget äppelmos så testade med rårörda lingon, det blev supergott. Du gjorde precis AIP enklare, tack!
Hej Angelica,
Men å så roligt att höra, vad läckert med rårörda lingon i, det måste jag ju prova! 🙂
Tack för att du tog dig tid att skriva <3
/Mia
Hej! Så tacksam att du delar ditt arbete med goda och bra recept!! Nu, språngmarsh mot ett friskare/roligare/spännande liv!!!
Välkommen att titta förbi där jag bor i stort fint hus med gäststuga!!
Meta
Hej Meta,
Tack själv, glad att kunna hjälpa till!
Såna här små glada tillrop gör arbetet så mycket roligare, tack!
/Mia
sjukt goda! tack för tipset, kommer göras många gånger 😀
Åh vad roligt att höra! Tack för att du tog dig tid att skriva <3!
/Mia