Klassisk kycklingsoppa (AIP) Perfekt AIP-frukost

Klassisk kycklingsoppa (AIP) Perfekt AIP-frukost

Klassisk kycklingsoppa när den är som bäst -mild för magen, näringsrik, massor av läkande kollagen, enkel att göra och perfekt som AIP-frukost.

Kanske drar man sig för att tillreda en hel kyckling? Kanske verkar det komplicerat? Vi är så vana idag att allt är färdigt och tillrättalagt. Men att koka egen kycklingsoppa på hel kyckling kan faktiskt inte vara enklare! Det tar ca 2 timmar att göra men å andra sidan har man många portioner klara. Perfekt att frysa in portionsvis i frysen och tina efter behov.

Det här receptet är helt enligt AIP, det Autoimmuna protokollet. Har du återintroducerat kryddpeppar kan du addera några sådana om du vill. Men den här kycklingsoppan är faktiskt väldigt god precis som den är. Variera med andra grönsaker och rotfrukter utefter vad du hittar i kylen.

Kycklingsoppa AIP-frukost?

Att följa AIP handlar om att näringsmaximera för att ge din kropp maximal chans till läkning. Att tillföra allt som kroppen behöver för att fungera som den ska. Av den anledningen är ”vanlig mat”, trots att vi inte är vana vid det, perfekt som frukost. En klassisk kycklingsoppa ger en bra start på dagen, protein, långsamma kolhydrater, bra fetter, kollagen, mineraler, aminosyror och spårämnen. Allt du behöver för att komma igång helt enkelt.

Dessutom går den fint att frysa och äta som lunch eller middag de där dagarna man inte riktigt hinner med.

Våga prova, det är verkligen en vanesak!

Tips!
Här kan du bläddra bland olika AIP-frukostar, både mer ”vanliga” varianter som avokadoyoghurt och granola men också matigare förslag.

Kycklingsoppa AIP

Notera att det tar ca 1,5-2timmar att laga kycklingsoppan men i gengäld har du många portioner god soppa att njuta av!
Course: Frukost, Varmrätt
Cuisine: Autoimmun Paleo (AIP), Glutenfritt, Mjölkfritt, Paleo
Servings: 6 portioner

Ingredients

  • 1 st Hel kyckling (1-1,5 kg)
  • 1 st Gul lök
  • 2 st Vitlöksklyftor
  • 1 st Lagerblad
  • 1 msk Salt
  • Vatten
  • 3 st Stora Morötter, ca 400g
  • 3 st Stora Palsternackor, ca 400g
  • 6 st Stjälkselleri
  • 1 st Kruka Persilja
  • 0,75 tsk Herbamare

Instructions

  • Skölj av kycklingen och lägg den i en stor gryta som rymmer minst 5 liter.
  • Skala och skär lök och vitlök i bitar.
  • Lägg i lök, lagerblad, vitlök och salt i grytan. Häll på kallt vatten till kycklingen är helt täckt.
  • Koka upp men sänk sedan värmen tills grytan sjuder.
  • Låt sjuda under lock i 1-2 timmar tills köttet lossnar enkelt från benen. Skumma av då och då.
  • När kycklingen börjar bli klar skala och skär morötter, palsternacka och selleri i bitar.
  • Ta ut kycklingen ur grytan och sila bort löken och lagerbladet. Behåll buljongen!
  • Häll tillbaka buljongen i grytan och lägg i morötter, palsternacka och sellerin. Koka upp och låt puttra underlock i ca 20 minuter eller tills grönsakerna är lagom mjuka.
  • Medan grönsakerna tillagas rensa kycklingen med kniv och gaffel och släng ben och knotor.
  • Lägg tillbaka kycklingköttet utan ben i buljongen. Låt bli varm igen och smaka av med salt. Klipp över persiljebladen och rör om.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg