Senapssill till våra högtider (paleo)
Inlägget innehåller annonslänkar
Senapssill är en favorit. Kanske Favoriten med stort F… Men vitlökssill står också väldigt högt upp på listan. Och sen vanlig löksill, och… och… Jag älskar sill helt enkelt… 🙂
Och det är lite speciellt att få göra sin egen sill inför högtiderna, ett pyssel jag gärna gör när jag får stöka själv i köket när alla andra bara stycker det stinker fisk! 😉
Då färdig inläggningssill innehåller tillsatser så väljer jag att vattna ur saltsill innan jag smaksätter sillfileérna. Några år har jag lagt in sill från grunden också, men det är helt klart enklare och snabbare att vattna ur saltsill. Du hittar hur man gör via länken ovan.
Om receptet
I vårt recept har vi använt hemmagjord grov senap, men det gör du ju som du vill. Men jag måste säga att det är väldigt enkelt att göra senap och den håller länge i kylen! Här hittar du receptet på grov senap.
Andra bra och rena ingredienser som vi väljer är:
- Diljonsenap – Kung Markatta, eller I Love Eco ICA
- Kokossocker – Kung Markatta
- Extra mild Olivolja – Zeta
- Äppelcidervinäger ofiltrerad (probiotisk) – Kung Markatta
Du hittar dem också på en välsorterad ICA/Coop/Willys -butik
Tips!
I det här inlägget hittar du hur man vattnar ur sill och länkar till alla våra olika sillrecept.
Senapssill (paleo)
Ingredienser
- 420 g Inläggningssill tex urvattnad saltsill
- 0,5 dl Dijonsenap
- 0,5 dl Grov senap se länk till receptet ovan
- 0,75 dl Kokossocker
- 1 tsk Äppelcidervinäger
- 0,5 dl Extra Mild Olivolja Zetas
- 0,5 dl Hackad Dill
- 0,5 dl Hackad Purjolök
- Salt och peppar
Instruktioner
- Skölj och skär sillfiléerna i mindre bitar.
- Blanda senap, kokossocker och äppelcidervinäger i en bunke.
- Vispa droppvis ner olivoljan i senapsblandningen.
- Hacka dill och purjolöken och rör ner i såsen. Smaka av med salt och peppar.
- Vänd ner sillfiléerna i såsen, låt stå några timmar men gärna 1-2 dygn innan servering.