Chokladpaj, härligt kladdig med kokostosca (paleo)
Inlägget innehåller annonslänkar
Gillar du chokladpaj? Eller snarare; älskar du choklad? Då kommer du att älska den här chokladpajen!
Idén till den här Chokladpajen kommer från Isabelle som hänger med oss på Instagram. Hon skickade en önskan om recept på en chokladpaj med kokostosca och vi tyckte att det lät som en riktigt bra idé och rolig utmaning!
Så efter många om och men så får jag äntligen upp det här receptet som vi började fila på för ett par månader sedan. Nu när jag fyllde år i veckan så var det ett bra läge att prova ut de där sista justeringarna på receptet.
Knaprig pajbotten, kladdig choklad-kladdkake-fyllning och knäckigt krisp på toppen…
Resultatet blev riktigt bra tycker vi, och älskar man choklad så är det en riktig dröm!
Justera receptet:
- Vill du inte ha fullt sådan chokladbonanza så kan du bara utesluta kakaon i pajbotten. Kanske blanda i en tesked kardemumma istället?
- Toppingen kan du hoppa över helt om du vill!
Favoritchoklad
Vår favorit är Wermlands Choklad EKO. (Finns även på Jordklok) Det senaste har vi faktiskt även hittat den på Ica Maxi i Kungälv och på Fram-butiken i Göteborg.
Men det är också enkelt att göra egen god choklad hemma, kolla vårt recept på hemmagjord choklad här.
Tips!
När du köper choklad välj alltid hög kakaohalt som möjligt. Kakao, choklad i sin renaste och mest naturliga form, är fullproppad med antioxidanter och vitaminer samt aminosyran tryptofan. Tryptofan hjälper till att bygga upp serotonin, vårt må-bra-hormon i kroppen. Därför sägs choklad kunna öka det mentala välbefinnandet!
Kladdig Chokladpaj med kokostosca
Ingredienser
Pajbotten:
- 2 dl Kokosmjöl
- 2,5 dl Mandelmjöl
- 3 msk Raw kakao
- 2 msk Rumsvarmt ghee (eller smör)
- 2 msk Honung
- 1 krm Salt
- 1 st Ägg
Fyllning:
- 100 g 85% Mörk Choklad
- 30 g Ghee (eller smör/kokosolja)
- 0,4 dl Kokosmjöl
- 0,5 tsk Vaniljpulver
- 0,5 krm Salt
- 1 st Ägg
- 1 dl Kokossocker
Topping:
- 0,5 dl Kokossocker
- 0,5 dl Rumsvarmt ghee (eller smör/kokosolja)
- 1 dl Hackad mandel (eller mandelspån)
- 0,5 msk Riven kokos
- 2,5 krm Salt
- 3 tsk Potatismjöl
Instruktioner
Pajbotten:
- Lägg alla ingredienser i en matberedare med kniv. Mixa ihop till en deg. Lägg in i kylen ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 175°C.Tryck ut pajbotten i en springform, ca 24cm i diameter. Nagga botten lite med en gaffel. Förgrädda pajen ca 10 minuter tills den fått lite färg.
Fyllning:
- Smält choklad och ghee i ett vattenbad på spisen.
- Blanda kokosmjöl, vaniljpulver och salt i en bunke.
- Vispa ägg och kokossocker ljust och pösigt med elvisp.
- Vispa i den smälta chokladen i äggsmeten. Blanda i de torra ingredienserna och vispa slätt.
- Bred ut smeten i det lite avsvalnade pajskalet.
Topping:
- Höj värmen på ugnen till 200°C.Blanda alla ingredienser i en liten skål. Fördela ut ett jämnt lager över pajen.
- Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter.
- Pajen är härligt kladdkakekladdig, men förvarar du den i kylen stelnar den och blir hårdare. Båda varianterna är goda!
Jag har lärt mig att potatismjöl är ett no-no, men det använder ni i det här receptet? Hur kommer det sig?
Det ser otroligt gott ut.
/ Frida
Hej Frida,
Potatismjöl är ok både inom paleo och AIP. Varför är det ett big no-no menar du?
Potatismjöl är högt i kolhydrater så kommer man från tex lchf så är det inte ok, om det är det du tänker på?
Hälsningar
Mia