Lägga in sill från grunden (AIP)
Vi har många recept på smaksättningar för inlagd sill, både här på hemsidan och i vår receptsamling ”Påskens buffé och efterrätter”. Förut har man kunnat använda Abbas 5-minuterssill, den innehöll bara sill, ättika och salt, men nu har de tillsatt konserveringsmedel. Så trist!
Alltså uppenbarades ett dilemma; Jag vill verkligen ha sill till jul, men jag vill verkligen inte ha tillsatser. Då blev alternativet kvar att helt enkelt lägga in sill från grunden.
Vilket ju resulterade i lite mer jobb plötsligt. Först fick jag lokalisera en fryst sill att köpa. Till slut hittade jag Lysekils frysta sillflundra på ICA Maxi. Det finns säkert många andra alternativ men den här fick jag tips om på Fb i AIP-gruppen.
Sen krävdes det egentligen bara att läsa på lite grann. Och som alltid är det ju inte så svårt, bara man vet hur. Det är lite pyssligt, men lätt och roligt att lägga in egen sill!
Läs igenom hela receptet, Steg 1-2-3, så du har koll på vad som kommer. Och när, så att du till exempel slipper göra steg 3 mitt i natten. (Just sayin’)
Var noga med
Man får vara noga med ett par saker. Det är viktigt att inläggningen blir tillräckligt sur och salt så att inte Clostridium botulinum växer till vilket kan ge botulism. Bakterierna kan inte bilda sitt gift när det är för salt, sur eller söt miljö. PH ska vara under 4,5. Så följ receptet!
Jag hittade värdefull information här hos receptfavoriter, men jag gjorde om det att passa paleo och AIP såklart. Dessutom valde jag att inte använda någon sötning alls i själva gravningen, det kan man lika gärna justera när man lägger in sillen i sista steget och smaksätter den.
Välj den sill som är fiskad från Västkusten eller Nordatlanten. Fisk från Östersjön innehåller miljögifter. Läs mer om dioxiner och PCB hos Livsmedlesverket.
Lägga in sill från grunden
Att lägga in sin egen sill från grunden gör man i 3 steg.
- Grava sillen med salt och ättika i ca två dygn.
- Gör en första inläggning i stark 6% ättikslag i 8 timmar.
- Lägg in sillen ”som vanligt” med valfri smaksättning gärna ett dygn innan den ska ätas. Jag ville inte göra smaksättningarna precis när steg 1 och 2 var klart så jag gjorde en enkel neutral lag som den får vila i så länge, se receptet längre ner.
Här har vi som sagt lite recept att inspirera med:
Lingonsill
Blåbärssill
Havtornssill
Vitlökssill
Citron och ingefärasill
Verkar det krångligt?
Eller hinner du inte? en lite snabbare variant är att köpa ren saltsill (ingredienser bara sill och salt) och vattna ur i ca 10 timmar. Byt vatten ett par gånger. Sen är det bara att smaksätta och lägga in sillen enligt recepten.
Vi har tex köpt Prinsens Saltsillfilé på ICA.
Att tänka på
(lånad info från receptfavoriter)
- Sterilisera gärna burkar samt lock för hållbar sill.
- Inlagd sill i klar lag håller flera månader mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.
- Har du gjort sill i krämig sås som t.ex senapssill så håller den någon vecka i kylen.
- När du köper färsk sill eller strömming så frys den i minst tre dygn i -18 °C (om den inte redan varit fryst och sedan tinats. Fråga!)
Lycka till och njut av egen gravad sill, utan tillsatser i jul!
/Mia
Steg 1: Att Grava Sillen (2 dygn)
Ingredienser
- 1,-1,2 kg Fryst sill
- 6 msk Salt
- 3 msk Ättiksprit 12%
Instruktioner
- Blanda salt och ättika i en skål.
- Klipp bort fenorna från sillen. Du behöver inte flå dem ännu.
- Blanda salt/ättika med sillen i till exempel en gratängform som har lite höga kanter eller en rostfri bunke. Täck över med plastfolie och ställ en mindre form (eller något annat tungt) ovanpå för att pressa ihop sillfileérna.
- Låt stå i kylen i två dygn.
Steg 2: Stark Inläggning (8 timmar)
Ingredienser
- 5 dl Vatten
- 5 dl Ättiksprit 12%
Instruktioner
- Ta upp och skölj den gravade sillen i kallt vatten. Flå den från skinnet. (Skär ett litet snitt trvärs över filén och dra bort skinnet)Lägg i en bunke. Gärna rostfri eller av keramik. (Ej plast då plasten tar åt sig smak från sillen)
- Blanda ättikslagen och häll över sillen. Låt stå i minst 8 timmar svalt eller i kylen.
- Häll av ättikslagen efter 8 timmar. Nu har "vanlig inläggningssill" och kan smaksätta sillen tex genom att följa recepten länkat till här ovanför.Ska du inte smaksätta din sill precis nu kan du göra en lag som sillen kan stå i tills det är dags.
Lag till sill
Ingredienser
- 9 dl Vatten
- 3 dl Ättiksprit 12%
- 2-2,5 dl Honung
Instruktioner
- Blanda ingredienserna i en kastrull och koka upp. Smaka av så du tycker lagen är lagom sur/söt.Låt svalna helt innan du häller den över inläggningssillen.
Någon mera som känner till sträpp sill eller är de bara ett uttryck ifrån än min mamma var född och uppvuxen på
Tack för bra recept. Jag har provat både hel saltsill från tunna, salta filéer från tunna, och salta filéer från saltlag i burk (som din bild). Bäst resultat både i smak och konsistens blir det av hela sillar, men det blir en del rens när man filéar och man behöver ett kök med stora rostfria ytor som kan diskas av. Efter urvattning rekommenderar jag att ändå köra steg 2 (ättika och vatten 8 tim) innan steg 3 (inläggning med ättika, vatten och socker plus kryddor). Sillen blir lite mildare och mer balanserad med steg 2.
Tips är att utgå från vanlig inlagd sill (Santa Marias sillkryddor i påse är bra) när du gör stora satsen. Om du tröttnar kan du lätt konvertera till senapssill, Brantevik eller annan klassisk sill. Och behåll filéerna hela så länge som möjligt hellre än att skära upp i bitar— folk blir alltid väldigt glada när man bjuder på stora, spänstiga hela filéer. De ser direkt att det är hemlagat, och det bekräftas förstås av smaken. Tusen gånger bättre än industrisill!
Hej, Tusen tack för bra input och tips!
/Mia
Så om man köper saltsill och vattnar ur, börjar man på steg 2 då? Eller direkt på steg 3? 🙂
Hej Tove,
Då blir det steg 3 efter urvattningen! Skölj av dem och sen är det bara att köra:)
Nu har jag gjort ”från början” några år så i år blir det urvattnad saltsill att prova!
Lycka till,
Mia
Tack så mycket för svaret! Ska precis ta upp sillen från urvattningen och ska prova några olika smaksättningar. Ska bli spännande! 🙂
Hej igen,
Åh vad roligt! Berätta gärna hur det blev:)
/Mia
Hej Lotta,
Jag har gjort en hel del olika strömming/Sill med vanliga filéer som jag kan få tag i där jag bor.
6% vanlig vinäger fungerar alldeles utmärkt.
Hej Mårten,
Tack för input, man lär sig något nytt varje dag! 🙂
/Mia
Hej
Vet du om det på rakarm går att byta ut ättiksprit mot vinäger och om det går är det någon vinäger från någon råvara, sockerrör, ris, vitt vin som fungerar eller? Bor utomlands och här finns inte ättika utan en mängd vinäger. Tacksam för svar eller vidare lotsning. 🙏🏻Lotta
Hej Lotta,
Nej, jag vet inte det tyvärr på rak arm. Jag tänker att det är just styrkan på ättikspriten som är viktig för att bakterier inte ska växa till… Men ett alternativ för dig kanske kan vara att få tag i saltsill, vattna ur och lägga in med vinäger istället för ättiksprit? Då ska ju bakterierna redan vara borta.
Hälsningar
Mia
Ingrediensen är i båda fallen ättiksyra CH3COOH men ättiksyran är en kemisk oxidationsprodukt av etanol och alltså kemiskt ren under det att vinäger är en oxidationsprodukt m h a mikroorganismer och alltså inte helt ” ren ”- den innehåller biprodukter som div. smakämnen. Båda fungerar utmärkt till inläggning, se bara till att styrkan blir tillräckligt hög.