Cassavagröt med blåbär (AIP) för oss vanlig-gröt-sörjande
Cassavamjöl är mitt nya supermjöl! Jag använder det, som jag tidigare sagt, till allt från panera fisk, till muggbröd, tortillas, knäckebröd, äppelkaka, pannkaka och nu även gröt!
Skriv ”Cassavamjöl” i sökrutan så får du upp massor med tips på vad man kan ha cassavamjöl till.
Mina vardagsfrukostar består fortfarande oftast av kycklingbullar och sallad i bilen med på helgen är det mysigt med lite omväxling. Så har man ju lite mer tid att fixa i köket också. På vardagarna är det klart att man skulle kunna gå upp 20 minuter tidigare och göra gröt och äta i lugn och ro. (Så där som man föreställer sig en bra start på dagen…)
Men med 2 barn som inte uppskattar salladsblad och skum kyckling så blir prioriteringen deras frukost och min sömn.
Men på helgen blir det gröt! Cassavagröten blir lite som en blandning mellan mannagrynsgröt och Ekströms jordgubbskräm om ni förstår hur jag menar…
Här med mandelmjölk till, recept till egen mandelmjölk hittar du här.
Vad är Cassava?
Cassava, eller Maniok, är en rotfrukt som blir ett jätte bra alternativ för vete när det torkas och mals. Cassavamjöl är ett stärkelserikt och glutenfritt mjöl som inte innehåller sädesslag eller nötter. Med en konsistens som påminner om en blandning av potatis och vetemjöl fungerar det ofta bra att byta ut i samma mängd som vetemjöl i recept.
Det ska däremot inte förväxlas med Tapiokamjöl/Tapiokastärkelse som utvinns ur Maniok och alltså inte fungerar att baka med på samma sätt.
Resistent stärkelse – prebiotika
I det här receptet har jag tillsatt grönbananmjöl som innehåller specialaren Resistent Stärkelse 2, RS2. RS2 är en typ av stärkelse som inte tas upp i tunntarmen utan når tjocktarmen oförändrat där det omvandlas till näring åt de goda tarmbakterierna. RS2 funkar alltså som prebiotika, det stärker immunförsvaret och minskar inflammationer i tarmväggen. Det är även rik på fiber, kalium, magnesium och järn.
Prova vet ja!
(Man hittar Cassavamjöl och Grönbananmjöl från Dorimax i vår webshop.
Här har jag gjort Cassavagröten utan bär i själva gröten, men med massor med bär till istället.
Cassavagröt med blåbär
Ingredienser
- 1,75 dl Vatten
- 0,5 dl Kokosmjölk
- 0,5 dl Cassavamjöl
- 1 msk Grönbananmjöl valfritt
- 2 dl Frysta Blåbär Eller tex hallon/äpple etc
- 1 nypa Salt
Instruktioner
- Blanda vatten, kokosmjölk och mjöl i en kastrull. Koka upp under omrörning på medelvärme.
- Låt koka någon minut under omrörning och lägg sedan i bären.
Koka någon minut till under omrörning. - Servera med tex mandelmjölk och några bär!
Förstår inte skillnaden mellan Cassavamjöl å Tapiokamjöl- du skriver ju att båda görs på Maniok!?
Hej Birgitta,
Cassavamjöl är gjort på hela roten. Tapiokamjöl kallar man det när mjölet BARA innehåller stärkelsen från samma rot.
/Mia
Innehåller inte cassavan r.s.?
Varför tillsätter du r.s.?
Mvh Jill
Hej Jill,
Jovisst gör det det. Grönbananmjöl använder jag lite som ett ”tillskott” om man vill öka på mängden rs. Men det är helt valfritt såklart.
/Mia
Ersätta kokosmjöl med rismjölk – funkar det?
Hej Aino,
Det går säkert bra att ersätta kokosmjölken med rismjölk. Notera dock att ris/rismjölk inte är en del av en paleokost och alla recept på den här sidan är enligt paleo. 🙂
/Mia
Jättegott! Kommer att vara min favorit gröt framöver
Å vad roligt att höra!:)