Morotskaka paleo-style med syrlig limefrosting
Morotskaka paleo! Bland det bästa som finns i bakväg är morotskaka. Inte för sött, lagom kladdigt, funkar både som fika och som kalas-kaka och kan ätas med händerna eller med sked. Fyller alltså alla kriterier på en bra kaka! 😉
När jag och min vän Moa var mammalediga samtidigt för nu 12 år sedan (jösses?!) fikade vi alltid på Café Marmelad vid Mariaplan i Kungsladugård, Göteborg. De hade nämligen världens godaste morotskaka. Saftig kaka och syrlig frosting på toppen. Inte alls sötsliskig och sockrig. Lime-syrlig.
Skulle jag välja en glutengrej att äta igen i livet så är det nog den där morotskakan…
Men det blir ju inget med det så när vi fick önskemål om recept på paleo-morotskaka på Instagram var det ju bara att sätta igång! Jag hittade ett gammalt påbörjat recept i högarna och gjorde helt enkelt klart det, finlirade lite. Märkligt att vi inte gjort det tidigare. Men ibland kan det vara så, man ger sig inte på gamla favoriter ifall det inte blir lika bra som man minns det. Tur jag fick en spark i rumpan nu då! 🙂
Den här är en morotskaka paleostyle som verkligen är supersaftig och frostingen är lime-ig och fräsch!
Receptet
Börja med att göra själva frostingen. Den mår nämligen fint av att stå till sig någon timme i kylen. Då blir smakerna tydligare och konsistensen mindre lös. Vi använder oss i princip alltid av Garants kokosgrädde. När den fått stå över natten (eller helst, förvara alltid ett par paket i kylen så är de alltid redo!) blir de riktigt fasta och kan vispas fluffig, precis som vispgrädde.
Om du inte tål mandel så går det precis lika bra att använda fint Jordmandelmjöl från Dorimax i det här receptet. Jordmandel är ju ingen mandel alls utan en rackarns god liten rotknöl. Ett favoritmjöl här hos oss. Använd sökfunktionen för att hitta fler recept med jordmandelmjöl om du är nyfiken!
Du kan i princip alltid byta ut mandelmjöl mot jordmandelmjöl, och använda samma mängd, i olika recept.
Gör receptet AIP!
Du kan göra det här receptet helt AIP-ok om du vill. Då väljer du jordmandelmjöl istället för mandelmjöl och utesluter kardemumma.
Istället för ägg gör du gelatinägg.
Tips!
Vill du ha ännu mer fika-inspiration så kan du beställa vår receptsamling ”Kalas & Fikastunder”. Den finns som tryckt häfte eller som pdf-bok.
Till påsk vill vi ju också tipsa om vår receptsamling ”Påskens buffé & efterrätter”, både mat, tårtor och nyttigt godis!
Syrlig Limefrosting
Ingredients
- 250 ml Väl kyld Kokosgrädde gärna Garants
- 2 msk Neutral smält Kokosolja
- 1 krm Vaniljpulver
- 1 st Zest från en Lime
- 3,5 tsk Pressad limejuice
- 0,5 tsk Pressad citronjuice
- Extra Limezest till garnering Valfritt
Instructions
- Riv limezest på ett rivjärn och gör lite extra till garnering och lägg åt sidan.
- Blanda alla ingredienser i en skål och vispa fluffigt med elvisp.
- Ställ in i kylen, gärna 2-3 timmar, innan du brer ut på den avsvalnade kakan.Dekorera med lite limezest.
Morotskaka
Ingredients
- 3 st Ägg
- 3 msk Honung
- 4,75 dl Mandelmjöl eller Jordmandelmjöl
- 2 tsk Bakpulver
- 0,5 tsk Salt
- 1,5 tsk Kanel
- 1 tsk Kardemumma
- 0,5 tsk Malen Ingefära
- 1 dl Neutral Kokosolja
- 1,5 msk Pressad Citronsaft
- 3 dl Riven morot
Instructions
- Sätt ugnen på 175°C. Pensla kokosolja i en springform och bröa den med mandelmjöl.
- Vispa ägg och honung vitt och pösigt med elvisp.
- Blanda de torra ingredienserna i en skål. Vänd ner dem i äggsmeten.
- Smält kokosoljan, pressa citronsaften och riv morötterna grovt.
- Tillsätt olja, morötter och citronjuicen i smeten och rör slätt.
- Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 35 minuter. Du kan behöva lägga folie över kakan de sista 5-10 minuterna.Prova med en sticka att kakan är klar, den ska inte vara kladdig.
- Låt svalna helt innan du brer på frostingen.
- Förvaras i kylskåp, då blir kakan mer fast men med lika god smak!
Hej
Det skulle underlätta om det står vilken storlek på formarna i era recept. Är ny på att baka Paleo-recept .
Mvh/Carina
Hej Carina,
Ja det är klart, det ska jag försöka komma ihåg! 🙂
I just det här receptet rymmer hjärtformen jag använde 1,5 liter. (Då har jag hällt upp vatten ända till kanten för att mäta) Hoppas det kan vara till hjälp!
/Mia
Går morotskakan med topping på att frysa
Mvh Lilian
Hej Lilian,
Jag har faktiskt inte provat. Men jag gissar att toppingen blir rinnig när den tinar. Jag skulle frysa kakan utan topping och sen lägga på topping innan servering.
Hälsningar
Mia
Hej! Kan man använda cassavamjöl istället?
Hej,
Nej det kommer inte bli samma resultat. Cassavamjöl suger mycket mer vätska och det kommer bli en mycket kompakt kaka.
Hälsningar
Mia
Så god morotskaka. Och det är t.o.m utan frosting!
Använde bara mandelmjöl i kakan.
Hej Linnea,
Härligt att höra, tack för att du tog dig tid att skriva!
Bra tips att det funkar med bara mandelmjöl 🙂
/Mia
Fantastisk god morotskaka,! Har testat andra glutenfria morotskaka-recept som inte blivit så bra. Men detta ska jag göra igen. Frostingen blev perfekt! Hade dock inte ingredienser som räckte till kakan. så jag blandade jordmandelmjöl och lite havremjöl. 2 ägg och 1 chiaägg.
Tack för receptet!
Hej Ulla,
Åh vad roligt att höra 🙂 Tusen tack för att du tog dig tid att skriva!
/Mia