Kladdkakekakor på Kladdkakans dag (Paleo)
Inlägget innehåller annonslänkar
Idag är det kladdkakans dag och flödet på sociala medier svämmar över av goda kladdkakor! (Oss hittar du förutom här även på Instagram och Facebook)
Vi drar såklart vårt strå till stacken en dag som denna och bjuder på vår variant med dessa superkrämiga Kladdkakekakor!
Receptet kommer från vår receptsamling ”Kalas & Fikastunder”. Där hittar du massor av godsaker att bjuda på vare sig man äter paleo eller har någon allergi eller intolerans. Inkluderande recept som min mamma brukar säga! 🙂
Kladdkakekakor
Kladdkaka och småkaka i ett. Eller små och små, dessa kladdkakekakor blir ganska stora. Enkla att göra och riktigt kladdiga inuti!
De ska bara vara inne cirka 5 minuter för att fortfarande vara kladdiga inuti, tiden kan ju variera med vilken ugn man har. Vårt tips är att känna efter om kakan har blivit lite fast ovanpå efter cirka 4 minuter. Har den det så ta ut en, dela och se så att konsistensen inuti är som du vill ha den. Då får du dessutom en kaka mer än alla andra. Någon måste ju offra sig i rollen som avsmakare…
Vilken choklad?
Vi får ofta frågan vilken choklad vi använder i våra recept. Vi använder helst Wermlandschoklad Raw Choklad EKO. (Finns även på Jordklok) Vi har faktiskt hittat den på Ica Maxi i Kungälv och på frambutiken i Göteborg. Men 100% mörk choklad från Lindt funkar också bra. Men det blir ju ännu mindre sött. Det funkar tex bra i våra brownies.
Visste du att..
Kladdkakan kom till Sverige i slutet av 1970-talet. Den var väldigt annorlunda mot den klassiska lite torrare sockerkakan. Kladdkaka innehåller traditionellt inte något bakpulver vilket gör den mindre fluffig.
Tips!
Prova gärna våra andra recept med smak av choklad, vad sägs om:
Chocolate chip almond cookies (Paleo)
Chokladkaka med touch av lakrits (Paleo)
Lakrits & Chokladbollar (Paleo)
Chokladrutor med havssalt (Paleo)
Kladdkakekakor
Ingredienser
- 100 g 85% Mörk Choklad
- 30 g Ghee/smör/kokosolja
- 0,75 dl
Cassavamjöl från Dorimax
eller 0,4 dl kokosmjöl - 0,5 tsk Vaniljpulver
- 0,5 krm Salt
- 1 st Ägg
- 1 dl Kokossocker
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200°C. Klä en plåt med bakplåtspapper.
- Smält choklad och ghee i ett vattenbad på spisen.
- Blanda cassavamjöl, vaniljpulver och salt i en bunke.
- Vispa ägg och kokossocker ljust och pösigt med elvisp.
- Vispa i den smälta chokladen i äggsmeten. Blanda i de torra ingredienserna och vispa slätt.
- Klicka ut 6 lika stora kakor glest på plåten.
- Grädda i cirka 5 minuter. Kakorna ska vara fasta utanpå men kladdiga inuti.
Går det att byta ut ägget mot något annat? Typ gelatinägg?
Hej Rut,
Jag har inte provat, men det eller chiaägg skulle kunna funka! Tala gärna om ifall du provar hur det gick.
/Mia
Oh! dem lyckades jag men (ej duktig i köket) men tackar för alla dina recept!!!! prövade dessa och dem blev såååå goda !!!
Kansse ej så perfekta var lite svårt klicka dem på plåten ,,men lätta att göra och himelens goda !!!
Man saknar mest bröd o bakverk ,, och här finns det massa recept,,
skall försöka pajer,,pizza och LEVERPASTEJ !!!
kram och tusen tack för dina recept !!!
Hej Magdalena,
Tusen tack för dina fina ord, vad glada vi blir!!
Åh ja… leverpastejen den är såååå god! 🙂
Kram från oss