Jordmandel och blåbärsgranola! (AIP)
Det svåraste med att äta enligt AIP är frukosten tycker jag. Jag har i många år ätit te och macka i bilen på väg till jobbet och plötsligt var det svårt att hitta alternativ till bröd, för att inte säga pålägg. Dock har jag numer ett bra recept på knäckebröd som finns i receptbanken! Men ibland saknar man den där tallriken fil och müsli.
Det finns en massa goda ”yoghurt-recept” med avokadobas blandat med bär, dock funkar inte det för mig då jag justerar min AIP-kost med att dessutom vara låg FODMAP. Jag upptäckte tidigt att jag reagerar starkt på framförallt frukt och grönsaker som har högt fodmap, och då ryker tyvärr avokadon också. Så min ”smoothie-yoghurt” gör jag på kokosgrädde och lite kokosmjölk, banan och olika bär. Ju mindre vätska desto mer yoghurtkonsistens. Men till sin yoghurttallrik vill man ju har granola eller müsli!
Till slut jag hittade detta receptet på en amerikansk sida (som du hittar här) och översatte och justerade lite, den är sjukt god och är jag bara supersugen på nåt så kan jag snacksa den som godis….
Receptet innehåller jordmandlar (eller tigernötter eller Chufa) som är mina nya favoriter! Jordmandelmjöl och jordmandlar hittar du här.
Jordmandeln är ingen mandel eller nöt utan en rotknöl från en gräsväxt. Det är en bra källa till kostfiber, har lågt GI och innehåller E,D och K-vitamin. De skalade jordmandlarna innehåller mindre fytinsyra vilket är bra. Fytinsyra hindrar nämligen upptag av mineraler i tarmen.
Tips!
Granolan är även god på fruktsallad eller till lite bär med kokosgrädde!
Tips2!
Här nedan har jag gjort en variant med frystorkade hallon, mandlar och lite russin (ej AIP). Torkade äppelchips ä också gott att blanda i!
Jordmandel och blåbärsgranola
Ingredienser
- 3,5 dl Kokoschips
- 1 dl Jordmandlar
- 0,75 dl Torkade blåbär
- 3 msk Kokosolja
- 1 msk Honung
- 2 tsk Ceylon kanel
- 0,5 tsk Havssalt
Instruktioner
- Blötlägg jordmandlarna ca 2 timmar tills de har bra konsistens att bita i. De är väldigt hårda och lite svåra att hacka. Men det är en smaksak, man måste inte blötlägga dem.
Hacka jordmandlarna i lite mindre bitar. - Smält kokosoljan och honungen så de blir flytande.
- Blanda all ingredienser i en bunke och rör tills allt är jämnt fördelat.
Sprid ut på en plåt med bakplåtspapper. - Grädda i ugnen på 150 grader i ca 10 minuter (varmluft) eller tills det börjar bli fin färg.
Låt svalna.
Det kan kännas lite blött men kokosoljan stelnar när det svalnat.
Förvara i lufttät burk.
Om du vill dubble receptet behöver man INTE dubbla kokosoljan. Det blir för blött.
Vilken god granola! Provade jordmandlar för första gången nu ikväll, gjorde denna granola och den blev så god! Jag är allergisk mot alla nötter och frön och har verkligen saknat en god granola. Det är ju nötter i de flesta. Tack för tipset!! 🙂
Hej Johanna,
Åh vad roligt att du tyckte om den, visst är jordmandlar super!? 🙂
Ha en fin dag,
Mia