Fyllda sötpotatisar (Paleo)
Fyllda sötpotatisar
Som utlovat delar vi med oss av några av recepten från vår receptsamling, Påskens buffé & efterrätter. Nu är det dags för Fyllda sötpotatisar! Visst blir det lite extra festligt att behålla sötpotatisskalet att servera i?
Dessa har kommit att bli en av våra favoriter bland alla dessa recept. Fyllda sötpotatisar är med andra ord väl värda en plats på påskbordet!
Sötpotatis
Sötpotatis är faktiskt inte alls släkt med potatisen utan rotknölen från en typ av ört.
De har en söt, lite nötig smak och kan användas i massor av maträtter, efterrätter och till och med bakverk.
Sötpotatis finns i många olika färger, så som orange, vit, rosaröd, lila eller brun, även om orange är vanligast här i Sverige. Sötpotatis innehåller rikligt med vitaminer och mineraler, bland annat vitamin E, C och A och mineralerna järn, koppar, kalium, magnesium och folsyra.
Foto: AnnTherese Johansson
Tips!
Här hittar du receptet på en enkel paleomajonnäs.
Fyllda sötpotatisar
Ingredienser
- 2 st Mindre sötpotatisar
- 0,5 st Blomkålshuvud
- 1 krm Salt
- 0,5 dl Majonnäs
- 1,5 tsk Herbamare örtsalt
- 2 krm Vitpeppar
- 1 tsk Dijonsenap
- 1 tsk Franska örter
- 4 st Skivor Prosciutto
- 1 paket Bacon
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200°C.
Tvätta och halvera sötpotatisarna.
Lägg halvorna i en ugnsfast form och baka i ugnen i ca 30-40 min. Kontrollera med en sticka att de är mjuka. - Tvätta och dela blomkålen i buketter. Koka dem i saltat vatten i ca 5 minuter medan sötpotatisen står i ugnen.
- Häll bort vattnet och mixa blomkålen till en slät puré med en stavmixer.
Blanda i majonnäs, herbamare, vitpeppar, dijonsenap och franska örter. Smaka av. - Gröp ur sötpotatisarna försiktigt och blanda med blomkålspurén.
Spara sötpotatisskalen som en liten skål. - Stek upp baconet, hacka det och blanda i purén.
- Fyll sötpotatisskalen med purén och linda en skiva prosciutto kring varje potatis.
- Grädda tills de fått fin färg, ca 10 min, gärna med varmluft och grillfunktion.