Ghee, klarnat smör, det flytande guldet!
I helgen gjorde jag äntligen Ghee igen. Under min elimineringsperiod har jag inte ätit det själv men använt det i barnens gröt, att steka i till övriga familjen etc.
Men nu tänkte jag att Ghee blir en perfekt 1a återintroduktion av livsmedel för mig efter snart 2 månader av att följa det Autoimmuna protokollet. Känns som julafton!
Dessutom kom min man på den enkla, men ack så briljanta, iden att smaksätta gheet i några olika varianter! Jag kunde knappt sluta äta vitlöksvarianten! När man ätit AIP så länge är det underbart att smaka något som det är lite bit i. Utan peppar/chili etc blir de flesta smaker väldigt milda när man lagar. Så ett rejält vitlökssmör var fantastiskt!! Tack fina N!
Om jag inte reagerar på Ghee blir vardagen lite smidigare och trevligare;
– Vi kan steka i Ghee till hela familjen. Underlättar logistiken avsevärt!
– Jag får smör på mackan!
– Jag kan lyxa med vitlökssmör på köttet eller kexen.
– Det är ytterligare en variant på nyttigt fett som jag kan variera mig med och förhoppningsvis lägga på mig de där kilona som jag gått ner.
Notera att även om ghee är mjölkproteinfritt så kan en del reagera på de spår som eventuellt slinker med. Det är därför viktigt att man återintroducerar ghee precis som alla andra livsmedel.
Vad är då Ghee?
Ghee är helt enkelt klarnat/skirat smör som innehåller 100 procent smörfett (mättat fett) till skillnad mot vanligt smör som har en fetthalt på omkring 82–83 procent. När man gör ghee tar man bort mjölkproteinet och mjölksockret, så det är väldigt allergivänligt! Det passar både till matlagning och bakning då det tål höga temperaturer utan att näringssammansättningen försämras.
Ghee har använts i Indisk matlagning i tusentals år och det anses bidra till många hälsofördelar och är balanserande och utrensande för kroppen. De kallar ghee för det flytande guldet.
Man kan köpa ekologisk ghee i hälsokostbutiker, men det är superenkelt att göra själv och smakar dessutom bättre!
Man smälter/kokar smör på låg värme så att proteinerna separeras från fettet och vattnet dunstar bort. Kvar har man sen det klarifierade smöret som nu är fritt från laktos och kasein!
Silduk/finmaskig sil
Här är den lilla silduk som jag använder, 12-15 cm hög. Jag har köpt den på typ ICA vill jag minnas, men hittar ingen likadan att länka till på nätet. Kanske har jag sett på Clahs Ohlson? Om du som läser hittar en skriv gärna en kommentar så kan jag lägga upp länk!
Notera att det inte är meningen att du bara ska hälla på ditt ghee genom silen fort. Bottensatsen går då igenom. Silen har du för att fånga upp små rester som eventuellt slinker med på slutet. En liten säkerhetslina alltså.
Det finns en liten ”film” där du kan titta på de olika stegen, den ligger fastnålad i vår profil på Instagram.
Tips!
Använd ditt ghee som grund till örtsmör, vitlökssmör etc. Det går dessutom lika bra att använda i bakning som vanligt smör.
Ghee - klarnat/skirat smör
Ingredienser
- 500 g Ekologiskt smör
Instruktioner
- Sätt ugnen på 50-80 grader.Placera ekologiskt smör i en ungsfast behållare i mitten av ugnen.
- Räkna med att det tar minst en timme, kanske 2. När smöret smälter skiktar det sig. Bottensatsen och ett tunt lager på toppen är det som ska bort. När bottensatsen är ”platt” och det inte rör sig partiklar upp och ner är det färdigt.
- Ta ur och häll försiktigt upp på burkar genom en finmaskig sil. Sila 2 gånger om det behövs. Ta först bort det översta lagret försiktigt med tex en tesked.
- Om man vill kan man smaksätta med salt för att ha ”färdigt smör” till mackan eller smaksätt med tex vitlök för vitlökssmör.
Jag gjorde tre små burkar med lite olika varianter.
Men du använder vanligt smör ,hur kan det då bli mjölkfritt ?🤔
Hej Maria,
Det är det som är själva grejen! Man tar bort mjölkproteinet och mjölksockret, kvar finns bara det nyttiga fettet.
Hälsningar
Mia
Undrar om jag gjorde rätt…. Det smakar ju smält smör när det är klart? Så smakar ju ej ghee i affär. Toppen om det är så men måste fråga?
Hej Anna,
Javisst är det rätt! Därför är det så mycket godare att göra egen:)
Så länge du inte fått med bottensatsen när du hällt upp den så är det helt rätt!
/Mia
Hej, jag undrar om silduken! Har provat med kaffefilter, för trögt! Har provat med min silduk, för stormaskig så allt rann igenom….! Vad göra? ☺️ Undrar Mia
Hej Mia,
Jag lade upp en bild på den silduken jag använder och lite förtydligande i inlägget här ovanför. Hoppas det är till hjälp! 🙂
Hälsningar
Mia
Tack för instruktioner! Bekvämt att göra i ugnen!
Hej!
Tack för att du tog dig tid att skriva, kul att du gillade att göra ghee i ugnen!
/Mia
Jättebra instruktion. Testade det och funkade super. Undrar bara varför min ghee blev helt vit dagen efter? Ekologiskt smör, provade processen två gånger med olika märken men båda eko, var gyllengul o fin när jag hällde upp den, enkelt att separera bottenmjölken från oljan. Men, dagen efter är den helt vit (dessutom ganska smaklös jämfört med färdigköpt jag provat tidigare). Har ni ngn aning om vad det kan bero på?
Hej Natalie,
Hur menar du vit? Att allt ghee blivit vitt i burken eller bara på ytan? Jag upplever att när den står kall i kylen och stelnar, eller när man har kallare inne (som nu på vintern) får gheet fastare konsistens och blir lite vitare. Annars i rumstemperatur är den nästan rinnande. Men inte så gyllenguldig som när den är varm och man först gör den.
Hälsningar
Mia
Hej!
Måste absolut prova detta! Undrar dock över smaksättningen. Hur gör du om du smaksätter med vitlök? När häller du i vitlök?! Vad jag kan se i de tre burkarna som du säger du hade tre olika smaksättningar i så ser man ju inget….det är klar vätska. Så hur smaksätter man?
//hälsning Olli
Hej,
När jag smaksätter häller jag bara ghee i en mindre burk och tex pressar i vitlök och blandar i salt. Sen får man röra då och då medan det stelnar. Ställer man burken i kylen går det ganska fort så då får man röra oftare för att få smaken jämnt fördelat.
Hackade färska kryddor och salt är också jättegott!
Hälsningar
Mia
Vilket bra tips! Det ska jag prova 🙂
Vad är det för fiffig glasbägare med snip ni använder på bilden, till ugnen?
Hej AnnaMaria,
Vad roligt, hoppas du ska gilla proceduren! 🙂
Glasbägaren har vi köpt från Organic Makers, de finns under laboratorieglas. Tyvärr har jag slagit sönder den och köpte sen billigare, och faktiskt smidigare, på Ica Maxi. De har ett handtag och snip. Märke Pyrex.
Hälsningar
Mia
Tack snälla för ditt svar! Toppen, fina tips 🙂
Nu ska jag gå o starta ugnen ? ska testa återintroducera ghee, är så spänd ?
Ha en fin dag!
Mvh AnnaMaria
Å vad spännande, lycka till! Återintroduktioner är spännande, läskigt och alldeles underbart… Lite som julafton när man var liten! 😉
Tack detsamma! 🙂
/Mia
Glad att jag hitta den här sidan, vill göra Ghee och åkte direkt till Ica Maxi köpte Pyrex. Tack för tipsen! Tänkte köra igång i September med AIP och se hur min kropp reagerar. Jag har sköldkörteln Hypotheros, underfunktion och kan omöjligt gå ned i vikt. En vän till mig har gjort den resan och hon mår bättre tappa 10 kilo. Känns spännande att prova AIP, men också en rejäl utmaning, jag älskar mat och lagar mer än gärna. Ett stort intresse. Ska kika på lite recept på din sida.
Hej Katarina,
Vad roligt att du hittat hit! AIP är ett fantastiskt verktyg och trots begränsning i kosten så kan man laga riktigt god mat:)
Stort lycka till!
/Mia
Hej!
Bra recept som jag också brukar göra, blir så gott.
Men jag undrar, Vad gör du av bottensatsen?
Therese
Hej Therese,
Bottensatsen häller jag ut i vasken! Det är bara smörfettet som vi vill åt och har hälsofrämjande egenskaper.
Hälsningar
Mia
Häll inte bottensatsen i vasken, det kloggar igen både dina rör och reningsverkets rör! Häll det istället i matrest-återvinningen, gärna efter att du har lagt använt hushållspapper där,
Ja! Bra kommenterat
Detta är enklare
1 crockpot
4 st 500gram ekologiskt smör
Lägg smöret i din crockpot och ställ in på 6 timmar på låg värme.
Sen tar du bara bort det som är på ytan med en sked
Sen silar du med filter
Hej,
Javisst, har man en crockpot så kan man ju göra i den. Principen är exakt densamma som att göra i ugnen.
Resultatet blir lika vare sig man gör på spisen, i ugnen eller i crockpot. Man får prova sig fram vad som funkar bäst för en själv!
Hälsningar
Mia
Tack snälla för ditt svar! Toppen, fina tips 🙂
Nu ska jag gå o starta ugnen ? ska testa återintroducera ghee, är så spänd ?
Ha en fin dag!
Mvh AnnaMaria
Går det lika bra att göra Ghee på normalsaltat smör, som osaltat? De brukar skriva att det ska vara osaltat men jag vet inte varför.
Hej Cesilia,
Normalsaltat eller osaltat spelar ingen roll. Vi använder alltid ekologiskt normalsaltat smör, enkelt att hitta. Saken är den att saltet lägger sig som en tunn hinna ovanpå gheet. Det brukar vi lyfta bort det mesta. Så för att slippa det kan du välja osaltat. Men som sagt, väljer du ett bra smör så spelar det ingen roll om det är osaltat eller normalsaltat.
Hälsningar
Mia
Vilket toppenbra recept! Det var första gången jag gjorde eget ghee och det var jättesmidigt att göra i ugnen. Och så mycket godare än det man köper.. 🙂
Ja visst är det smidigt! Vad roligt att du provade och gillade det:)
God Jul!
/Mia
Har man det sedan i kyl eller i rumstemperatur?
Mvh Margareta
Hej Margareta,
Både och funkar bra. I kylen blir det väldigt hårt, har du det i rumstemperatur mer löst beroende på innetemperatur. Du kan ha det framme i rumstemperatur i många veckor!
Med vänlig hälsning,
Mia
Kan man använda ett kaffefilter att filtrera med ?
Mvh
Hej Adam,
Jaa, det ska fungera. Använd en hållare och sätt filtret i. Eventuellt får du byta filter ett par gånger så att inte ”skarven” går upp.
Vi brukar använda en i tyg men provade idag med kaffefilter och det verkar funka!
Mvh
Mia
Att ghee kan göras i ugn visste jag inte! Men då undrar jag bara, blir inte ugnen flottig? På spisen spruttar det upp (fastän på näst lägsta värmenivå. På 1an bildas inget på ytan) och det blir alltid något att rengöra.
Hej Johan,
Nej, ugnen blir inte alls flottig, inte minsta spill alls faktiskt! I och med att man bara kör på ca 80 grader så smälter smöret bara och skiktar sig. Det puttrar inte alls.
vi tycker det är ett supersmidigt sätt eftersom det sköter sig helt självt förutom själva upphällningen sen. Då får man vara försiktig så man inte får med bottensatsen (mjölkproteinet och laktosen).
Mvh
Mia
Vilket fynd! Tack ska ni ha!