Antiinflammatorisk kost

Välj en antiinflammatorisk kost

En antiinflammatorisk kost kan göra stor skillnad för ditt mående vare sig du är frisk eller har olika typer av hälsoproblem. Genom att äta en antiinflammatorisk kost stöttar du immunförsvaret samtidigt som du minskar kroppens inflammationer.

Att äta antiinflammatorisk kost, vad innebär det egentligen? Beroende på vem man frågar får man olika svar.
När man pratar om antiinflammatorisk kost så blir det ofta lite förvirring.
Vad ingår, vad ingår inte?
Vad får jag och vad får jag inte äta?
Och så får man lika många svar som det finns personer.
För här är trixet; Alla dessa kostinriktningar måste individanpassas!

Olika verktyg

Ramverk är jättebra för att ha något att falla tillbaka på och utgå ifrån. Tanken är inte att alla ska äta lika, att alla ska vara samma. Det skapar stress i sig och det är så onödigt. Vad som är rätt för mig är kanske inte rätt för dig.
Du måste känna efter och prova dig fram för att hitta vad som just passar för dig. Därför är de här olika verktygen, som olika kosthållningar och dieter är, bra att ha att utgå ifrån för att starta.
Därför jag ser alla dessa kosthållningar som är listade nedan som antiinflammatorisk kost. (Och det finns fler varianter än dessa också.)
De måste bara utvärderas och sättas i rätt sammanhang utifrån just din situation, ditt mål och dina förutsättningar.
En del tycker att det är svårt att både komma igång och veta var man ska börja, då kan det vara bra att ta hjälp av en kostrådgivare och hälsocoach.
Kontakta mig gärna om du har frågor eller om du vill boka en konsultation. Jag erbjuder kostrådgivning genom personligt möte i Göteborg men även via videolänk.
Läs mer om hur jag arbetar här.

Antiinflammatorisk kost och individanpassning

När jag startade min kostomläggning uteslöt jag först mjölk, gluten och socker, började med AIP, fick komplettera med FODMAP och har nu landat i en individanpassad kost som funkar för mig.
Det var en väg att gå; utifrån mina behov som jag hade där och då. Det viktigaste i mitt arbete med klienter är att hitta den väg som passar just dig.
Nedan listar jag ett antal olika kosthållningar och dieter som alla går under paraplyet ”Antiinflammatorisk kost” som på olika sätt kan vara bra att använda sig av beroende på vilket syfte man har med sin kostomställning.

Paleo

Paleo är inte en diet utan en livsstil och kosthållning som förhåller sig till mat och hälsa baserat på matens kvalité. Det är alltså ett modernt sätt att likna den mat som människan ätit i miljontals år och som vi är genetiskt anpassade för. Man undviker processade livsmedel, socker, spannmål, baljväxter, mejeriprodukter och sötningsmedel. Här kan du läsa mer om Paleo.

AIP/GAPS/FODMAP

AIP/ GAPS/ FODMAP är alla elimineringsdieter där man utesluter vissa livsmedel under en period för att sen återintroducera dem. Man utgår till exempel från en Paleokost och utesluter sen ytterligare potentiellt allergena livsmedel som ägg, nattskatteväxter, nötter och frön. Till slut har man hittat sin egen individanpassade kost. Här kan du läsa mer om Autoimmuna protokollet (AIP).

GAPS står för ”Gut and Psychology Syndrome”.Det är också en elimineringsdiet men som är tydligt indelad i sex steg. Till slut har man hittat sin egen individanpassade kost.

FODMAP
står för Fermenterbara, Oligo- Di- och Monosackarider och Sockeralkoholer (Eng Polyols) och är också en typ av elimineringsdiet. Dessa fodmaps är fermenterbara (jäsningsbara) kolhydrater och kan ge mag-tarmbesvär. Hos personer med t.ex. IBS kan livsmedel med hög FODMAP absorberas dåligt vilket kan orsaka klassiska IBS-symptom.

Lågkolhydratkost

LCHF är en typ av lågkolhydratkost med hög andel fett (Low Carb, High Fat). Man fokuserar alltså på att hålla ner alla kolhydrater till ovanjordgrönsaker, äter mycket bra fetter och protein samt fullfeta mjölkprodukter.

Lågkolhydratkost innehåller 20-100g kolhydrater per dag, protein och en hög andel bra fetter. Man kan också äta strikt lågkolhydratkost, så kallad ketogen kost, där man intar maximalt 20g kolhydrater/dag och maximalt 1g/kg kroppsvikt protein, samt hög andel fett.

Rawfood

Rawfood innebär att man inte upphettar livsmedel över 42 grader för att behålla alla näringsämnen, vitaminer och mineraler.

Livsmedelslistor

GI; Glykemiskt Index är ett mått på hur olika livsmedel påverkar blodsockret. Man jämför livsmedel i mängd som innehåller 50 g kolhydrater. Vitt bröd med ett värde på 100 är satt som referensvärde. Livsmedlen är indelade i snabba (>90), medelsnabba (60-90) och långsamma kolhydrater (<60).

IFD – står för ”inflammation free diet”, alltså inflammationsfri diet och utgår från ett framräknat inflammationsvärde som varje livsmedel har. Oftast består ett livsmedel av både antiinflammatoriska och proinflammatoriska faktorer. IF-värdet avgörs av sammanställda faktorer som sammansättningen av sockerarter, fettsyror, antioxidanter, fytokemikaler, vitaminer och mineraler.

Antiinflammatorisk kost -Den gemensamma nämnaren

Alla dessa kosthållningar, dieter eller livsstilar faller under Antiinflammatorisk kost. Därför att de gemensamt är ute efter att minimera inflammation och genom kosten påverka olika processer i kroppen för att stötta och arbeta mot läkning. Det är alltså en gemensam grund.
Ingen metod är mer rätt eller fel än den andra och det finns stort utrymme för individanpassning.
De gemensamma nämnarna är:

  • Naturlig mat utan tillsatser så som E-ämnen, konserveringsämnen, färgämnen etcetera.
  • Ät gärna mat i säsong.
  • Näringsrika och näringstäta livsmedel.
  • Grönsaker i alla dess former och färger.
  • Bra kolhydratkällor till exempel i form av rotgrönsaker osv.
  • Undvik spannmål, framförallt vete, korn och råg som innehåller gluten.
  • Välj animalier av god kvalitet (viltfångat, gräsbetat, ekologiskt).
  • Bra naturliga fetter från kött, fisk, kokosolja, avokado, avokadoolja, olivolja, frön och nötter.
  • Gärna så kallade antiinflammatoriska örter och kryddor så som ingefära, gurkmeja, persilja, vitlök, Ceylonkanel och kryddnejlika.

Gratis e-post kurs

Om det finns antiinflammatorisk kost måste det väl finnas inflammatorisk kost?
Nu har vi också sammanställt en gratis, lite mindre, e-postkurs för dig som vill veta lite mer detaljerat om det vi kallar “Den inflammatoriska maten”.
Helt enkelt de livsmedelsgrupper som de flesta antiinflammatoriska kosthållningar väljer att utesluta, nämligen spannmål, mjölkprodukter och vitt sockerMen vad är problemet egentligen? Låt oss hjälpa till att reda ut begreppen!

 

Beställ Gratis e-postkurs

 

Läs- & köptips

Det finns massor av recept, böcker, poddar och inspirerande människor överallt, vi har listat en del av våra favoriter under läs och köptips.
Så oavsett vad du väljer att äta, välj livsmedel med omsorg och njut av det som just du mår bra av!

Ha en härlig, god, dag!

/Mia & Niclas