Kryddig Nomatsås är lösningen på tomatproblemet! (Paleo/AIP)
Kryddig Nomatsås är lösningen på tomatproblemet! (Paleo/AIP)
Häromveckan skulle vi göra hemmagjord pizza till hela familjen men det slutade med att jag åt kyckling.
Jag upptäckte nämligen att min Nomatsås, tomatsås utan tomat, var slut. Eftersom det bara är jag i familjen som inte äter tomat så blev det alltså kyckling istället!
Jag brukar ha ett par burkar samt isbitstärningar av såsen för att enkelt tina när jag behöver. Pizza utan Nomatsås blir inte pizza om du frågar mig, då kan det lika gärna va! Så igår tog vi tag i saken och kokade en lite kryddigare variant än den Nomatsås vi normalt gör (som är baserad på Cecilia Nisbet Nilssons kokbok). Å så god den blev! Niclas har förstås stått för kryddningen. 🙂
Igår serverades den med köttbullar och rotgrönsaksmos men den passar med andra ord lika bra på pizza eller i en vanlig köttfärssås.
Så nu är frysen laddad med sås. Vi ska bara jobba lite till med kryddningen till Paleoosten så blir det nog en god pizza igen snart!
Problemet med tomat
Tomat hör till släktet nattskatteväxter, eller potatisväxter, och innehåller alkaloider som kan vara retande för tarmen. De flesta vet ju att man ska undvika att äta grön potatis för att den innehåller förhöjda nivåer av solanin, som kan vara giftigt även i små mängder. Solanin är en glykolalkaloid som finns naturligt i alla potatisväxter som ett skydd mot angrepp av svampar och bakterier. Den mängd som finns i bra produkter är oftast inget problem för en frisk mage.
Har man autoimmun sjukdom, eller läckande tarm, kan man fundera lite generellt över nattskuggeväxter/potatisväxter. Läckande tarm gör det möjligt för ämnen att ta sig igenom tarmslemhinnan och ut i blodomloppet. Detta i sin tur kan stimulera immunförsvaret och tros vara en av orsakerna till uppkomst av autoimmuna sjukdomar.
När man följer det Autoimmuna protokollet utesluter man alla nattskatteväxter under elimineringsperioden (t.ex potatis, tomat, aubergine, chili, physalis, paprika etc). När man mår bättre kan man prova att återintroducera livsmedlen. Något jag alltså inte vågat mig på än, speciellt inte efter en incident i somras då jag råkade få i mig olivolja smaksatt med chili. Å herregud så sjuk jag blev!!
Nåja, vi har ju Nomatsåsen.
Hoppas du har en underbar start på veckan!
Tips!
Här hittar du recept på pizzabotten, köttbullar och zuccinipasta och gudomligt god makrillmacka som passar bra med Nomatsås.
Kryddig Nomatsås (AIP/Paleo)
Ingredienser
- 2 st Rödbetor
- 4 st Morötter
- 4 st Stjälkar stjälkselleri
- 1 st Gul lök
- 4 st Vitlöksklyftor
- 2 msk Avokadoolja /Ghee/kokosolja
- 1 tsk Basilika
- 1,5 tsk Oregano
- 2 tsk Timjan
- 1 tsk Persilja
- 1 krm Svartpeppar Uteslut vid AIP
- 1 tsk Salt
- 10 st Svarta Kalamataoliver
- 2 tsk Äppelcidervinäger
- 0,5 tsk Gurkmeja
- 1 tsk Mald ingefära
Instruktioner
- Koka och skala rödbetorna, eller köp färdigkokta.
- Hacka lök och vitlök, slanta morot och selleri. Lägg allt i en kastrull och stek på låg värme i ca 10 minuter under omrörning.
- Dela rödbetorna i några bitar och lägg i kastrullen. Tillsätt basilika, oregano, timjan, persilja, svartpeppar och saltet. Fyll på med vatten tills allt är täckt.
- Sjud under lock i ca 30-40 minuter.
- Häll av överflödigt vatten i en skål men spara ca 0,5 dl i kastrullen.
Kärna ur och lägg i oliverna. - Mixa allt med stavmixer till en slät sås. Späd till önskad konsistens om det behövs.
Häll i gurkmeja, äppelcidervinäger och ingefära. Blanda noga och smaka av.Tips! Vätskan som du hällt över i en skål är början på en bra grönsakssoppa!