Aioli, perfekta vitlöksdippen eller såsen! (Paleo)
Aioli, perfekta vitlöksdippen!
En riktigt god Aioli kan man servera till det mesta; kyckling, sötpotatispommes, skaldjur, i soppor och till fisk. Eller som här i form av dipp till grönsaksstavarna på ostbrickan!
Börja med att göra en enkel Majonnäs, recept hittar du nedanför. Se till att alla ingredienser håller samma temperatur.
Olivolja Extra mild
Viktigt för majonnäsen är också att man använder en Olivolja som är Extra mild, annars blir majonnäsen besk. Vi använder Zetas Extra Mild olivolja och ekologisk ofiltrerad äppelcidervinäger från Kung Markatta.
Rapsolja som är neutral i smaken är annars fördelaktigt att använda i en majonnäs. Men håller man sig till strikt Paleo utgår rapsoljan då raps är ett spannmål (fröväxter).
De flesta vegetabiliska oljor är hårt processade och rika på Omega-6, vilket driver inflammation, och är något vi vill undvika. Men till skillnad mot t.ex solrosolja etc är en kvalitetsrapsolja ett bättre alternativ då den innehåller minst Omega-6.
Inlägget innehåller annonslänkar.
Aioli, vitlöksdipp
Ingredienser
- 2 dl Majonnäs
- 2-3 st Vitlöksklyftor
- Salt efter smak
- Svartpeppar efter smak
- Vitpeppar efter smak
- ca 0,5 tsk Torkad Persilja
Instruktioner
- Pressa vitlöksklyftorna och rör ihop med de andra ingredienserna.
Klart!
Majonnäs (Paleo)
Ingredienser
- 1 st Ägg
- 1 tsk Dijonsenap
- 1 msk Äppelcidervinäger eller Citronsaft
- 2,3 dl Extra Mild Olivolja
- 1 krm Salt
- Vitpeppar efter smak
Instruktioner
- Knäck ägget i en hög, smal mixerbunke
- Tillsätt dijonsenapen, och äppelcidervinägern/citronsaften.
- Häll sist på den extra milda olivoljan och låt stå någon minut så att oljan lägger sig fint över de övriga ingredienserna.
- Sätt mixerstaven i botten och börja mixa, dra mixern sakta uppåt efter några sekunder och för sedan mixerstaven upp och ned några gånger tills det mixat sig väl.
- Tillsätt salt och vitpeppar.
- Mixa lite till så att allt blandar sig.