Supersaftiga Pumpamuffins Paleo, Glad halloween!
De senaste åren har vi traditionsenligt gjort läskiga pumpor och barnen har gått ut och gjort ”bus eller godis” i grannskapet. I år tänkte vi att istället för att kasta innanmätet i pumpan helt enkelt använda det och göra något gott. I USA går de ju helt galna på hösten och använder puma till allt. Pumpapuré går att köpa på burk och verkar användas flitigt. Pumpamuffins låter och ser riktigt gott ut, och jag backar ju sällan för något nytt att baka…
Jag hittade sen ett amerikanskt recept som jag gjorde om lite och översatte.
Pumpapuré
Det enklaste att starta med var helt enkelt att koka puré på vår lilla Hokkaidopumpa. Koka det vi karvade ur och sen använda purén i lite olika maträtter och bakverk.
Vi kokade helt enkelt pumpabitarna tills de fick konsistens av kokad potatis. Sen mixade vi den till en puré. Easy peasy!
Först ut blev Pumpamuffins, paleostyle såklart!
Resultatet blev otroligt saftigt! Utan smak av pumpa… (!) Det beror väl mest på den generösa mängden kanel tänker jag. Men vem gillar inte kanel?! Saftigheten är slående!
Och med lite hackad mandel blandad med kokosolja blev verkligen pricken över i:et.
Vår minsta kille bad om en till efter att han smakat. Jag berättade inte att det var pumpa i, han höll för näsan när vi karvade ur den så jag tog det säkra före det osäkra…
Ät pumpa!
De allra flesta pumpor går att äta, vissa godare än andra såklart, men den jättestora pumpan man brukar använda går fint att använda till matlagning och dessert. Den här lite mindre pumpan som vi har i år var egentligen en liten felbeställning hos Reko-ringen härom veckan. En bra miss visade det sig! Den har dessutom hållt sig riktigt bra i kylen i flera veckor.
Pumpan är en typ av gurkväxt och är rik på antioxidanter, C-vitamin, A-vitamin och kalium. Kalium är bla viktigt för att reglera blodtrycket.
Den är också en källa till karotenoider, som kan omvandlas till A-vitamin i kroppen. A-vitamin är viktigt för syn-, hud- och slemhinnor. Så jösses, passa på att äta lite pumpa vet ja!
Börja med muffins….
Tips!
Spaghettipumpa är gott istället för pasta och ris. Det är dessutom superenkelt att göra! Recept hittar du här.
Pumpamuffins Paleo
Ingredienser
- 3 st Ägg
- 1,2 dl Pumpa puré
- 2 msk Kokosolja
- 0,6 dl Kokosmjöl
- 0,5 tsk Bakpulver
- 0,5 tsk Vanlijpulver
- 1 msk Kanel
- 2 msk Honung
- TOPPING:
- 0,5 dl Hackade mandlar
- lite kokosolja
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
Klä en muffinsplåt med muffinsformar. - Om du inte redan har färdig pumpa puré är det bara att skala pumpan och koka bitarna tills de är kokt potatis-mjuka. Mixa sen med stavmixer till en slät smet och låt svalna.
- Blanda alla ingredienser till muffinsen i en bunke. Kör till en jämn smet med elvisp.
- Fyll muffinsformarna till 3/4. Grädda mitt i ugnen i ca 13-18 minuter.
- Hacka mandeln grovt och blanda runt med lite kokosolja så de håller ihop. Dekorera de avsvalnade muffinsarna med mandelhacket!