Prova Moas underbara äppelkaka! (Paleo)

Prova Moas underbara äppelkaka! (Paleo)

Höst och äppelkaka

Hösten och äppelsäsongen verkar ha kommit och jag måste säga att jag tycker den friska luften, även lite regn, är riktigt uppfriskande. Sommaren har varit underbar men charmen med årstiderna är faktiskt slående. Samtidigt är det svårt att få ihop vardagen igen. Jobb, träning, matlagning, skola, gympapåsar, föräldramöten och mitt i alltihopa finna tid för återhämtning.
Man kan köra järnet och stressa under perioder. Kroppen hänger på och jobbar med en, om man sen får tid för återhämtning. Det är den kroniska stressen som är farlig för oss och ger både fysiska och mentala symptom på att nu har kroppen fått nog. Tempot har varit för högt.

Lyssna på kroppen

Men det är lurigt med återhämtning, den kan vara svår att hitta bland alla måsten.
Den kan se ut på så många sätt och vara olika för dig och mig.
Och det kan ta lång tid att lära sig lyssna på kroppen. Jag jobbar fortfarande massor på det. Det är svårt!
Men det viktigaste är att man tar sig tid till återhämtning. Oberoende om det är träning, promenad, meditation, läsa en bok, ta ett bad eller bara vila en stund på soffan. Eller äta äppelkaka med en vän.

Återhämtning för mig

För mig så är en typ av återhämtning, mindfulness, egentid – kalla det vad du vill, att stå i köket och baka. Niclas sätter på musik och kanske håller mig sällskap eller lagar mat samtidigt. Barnen kommer och går och är med ibland, och lukten av nybakt sprider sig i huset. Det är feelgood för mig!
Jag har äntligen börjat baka igen. I många år, speciellt när barnen var riktigt små, bakade jag ofta.
Att vara mammaledig innebar ju osannolika mängder fika?

Att baka Paleo

Sen vi började med Paleo har fokus legat på mat. Vi har successivt hittat varianter av våra favoritrecept som numera är gluten-, mjölk- och sockerfria. Nu när vi har maten under kontroll, och mycket liksom går av bara farten, har bakningen sakta men säkert hittat tillbaka till vårt kök. När äpplena började bli färdiga så mindes jag plötsligt en supergod äppelkaka som min bästa vän Moa alltid gjorde när vi var mammalediga. Oftast hade hon dessutom ett barn på höften samtidigt som hon bakade.

Moas äppelkaka

Moa är en sån där fantastisk vän som alla borde ha. Hon har alltid tid för råd, pepp, skratt och fika. Hon kan alltid se det positiva i saker och situationer. Vi ses inte varje dag så som vi gjorde då, och egentligen alldeles för sällan numer, men vi har alltid varandra ett samtal bort. Så den här äppelkakan tänker jag bjuda Moa på när vi ses nästa gång. Därför är detta Moas äppelkaka om än lite omgjord.

Så vårt återhämtningstips idag blir: ring till din Moa och bjud in till fika på nygräddad äppelkaka med vispad kokosgrädde och ät i eftermiddagssolen!

Tips!
Servera med en enkel och god vaniljsås!

Cassavamjöl och Jordmandelmjöl hittar du i vår webshop.

Moas äppelkaka

Passar springform ca 24 cm

Ingredienser

  • 1 dl Kokosmjöl
  • 4 dl Jordmandelmjöl, siktas eller Mandelmjöl
  • 1 dl Cassavamjöl från Dorimax eller kokosmjöl
  • 3 tsk Bakpulver
  • 3 st Ägg
  • 1 dl Mandelmjölk eller annan valfri mjölk/kokosvatten
  • 0,5 dl Honung
  • 2 msk Kokosolja eller Ghee
  • ca 400 g Äpplen
  • Topping:
  • ca 1 tsk Kanel
  • ca 1 tsk Kokossocker eller Kokosblomsocker/Björksocker
  • Kokosolja eller Ghee till formen
  • ca 2 msk Ghee att lägga ovanpå

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175 grader.
    Olja/smöra en springform på ca 24 cm
  • Sikta jordmandelmjölet i en bunke. Blanda i mjöl och bakpulver. 
  • Vispa äggen och mjölken pösigt, vispa i honung och olja.
  • Blanda i de torra ingredienserna i äggsmeten. Det blir en ganska fast smet.
  • Klicka ut smeten i formen, den är ganska fast. Bred ut den jämnt i formen. 
  • Skala och skär äpplena i fina klyftor. Stick ner den i smeten och gör ett fint mönster. 
    Det gör inget att ha stora klyftor som nästan går ner i botten på kakan. Desto godare! 
  • När du fyllt hela formen med äppelklyftor, strö över ett fint lager kanel och ovanpå kanelen strö lite kokossocker på toppen.
  • Avsluta med att ta kylskåpskallt ghee/smör och lägg i tunna bitar över kakan.
    Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter tills stickan är torr och den fått fin färg. 
    Lägg lite folie över om kakan får mycket färg för fort. 
  • Servera som den är eller med kokosgrädde, vaniljsås eller glass!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg