Iste och Te för brittsommar och höstkvällar (AIP/Paleo)

Iste och Te för brittsommar och höstkvällar (AIP/Paleo)

Det blir mycket ”bara vatten” och olika ”vanliga” teer när man följer autoimmuna protokollet, eller vill undvika sockrade drycker i största allmänhet. Jag har varierat vattnet med olika smaksättare som melon, mynta, hallon, jordgubbar, citron, lime etc i sommarens tillbringare.
Men till slut saknar man också något som lite liknar en drink, eller något som inte känns som te och vatten. Ni vet vad jag menar?
I slutet av sommaren kom vi ner och hälsade på min kusin i Halland och hon hade gjort det godaste iste jag smakat! Så fräscht och gott, och när jag skvätte i lite äppelcidervinäger blev det plötsligt en riktigt sommardrink! Den blev sen standard här hemma i värmeböljan.

Lika god kall som varm

Men nu är hösten onekligen här och jag hann tyvärr inte lägga upp receptet på istet när vi behövde det som mest…. Men ingen idé att deppa för det, den här goa blandningen är nämligen lika god varm som kall! (Om man utesluter äppelcidervinägern vill säga)
Nu till hösten blir den dessutom en kanonkur mot anfallande förkylningar.

Så brygg en kanna och låt den stå, den klarar sig i flera dagar i rumstemperatur, det blir ett typ av koncentrat. Så när du vill ha ditt varma te på kvällen häll upp en halv kopp och fyll på med kokande vatten.

Och skulle nu vi få lite brittsommar i år så är det bara att njuta av det godaste iste som i alla fall jag har smakat!
För enkelhetens skull lägger jag upp dem som 2 separata recept!

Tips!
Garants gröna Jasminte som vi använder här har jag hittat på Willys. Det är inte vår ordinarie affär så vi bunkrade upp med 5 paket på en gång…. 🙂
Men det funkar säkert lika bra med andra sorter.

Tips2!
Grönt te generellt har en tendens att bli lite beskt om man lägger i det i kokande vatten. Låt därför vattnet svalna lite innan du stoppar i påsen.

Först den varma:

Varmt Jasminte

Servings: 1 liter koncentrat

Ingredients

  • ca 2 cm Färsk ingefära
  • 1 liter Vatten
  • 0,5-1 st Citronzest Skal från citron
  • 1 påse Grönt Jasminte Tex Garant
  • Ca 0,5 st Limesaft eller citronsaft
  • ca 1 tsk Honung

Instructions

  • STEG 1:
  • Koka upp vattnet och häll i en tekanna.
  • Skala och riv Ingefäran.
    Riv av citronskalet från ca en halv citron.
    Lägg i ingefära och citronzest i det heta vattnet och rör om. Låt stå och svalna lite grann.
  • När vattnet svalnat lite lägg i tepåsen och låst stå och dra några timmar, men gärna över natten.
    (Lägger man i tepåsen när vattnet är kokhett kan det gärna bli lite beskt.)
  • STEG 2:
  • Om man vill kan man sila bort ingefäran och citronskalet men det sjunker till botten så jag brukar strunta i det.
    Ta en tekopp och häll upp till hälften.
    Pressa i lite färsk lime och rör i en liten tesked honung, 
    Häll på hett vatten. Njut.

Och sen den kalla…. Steg 1-4 är detsamma!

Iste

Servings: 1 liter koncentrat

Ingredients

  • ca 2 cm Färsk Ingefära
  • 1 liter Vatten
  • 0,5-1 st Citronzest Skal från citron
  • 1 påse Grönt Jasminte Tex Garant
  • ca 0,5 st Limesaft eller citronsaft
  • ca 1 tsk Honung valfritt
  • Äppelcidervinäger

Instructions

  • STEG 1:
  • Koka upp vattnet och häll i en tekanna.
  • Skala och riv Ingefäran.
    Riv av citronskalet från ca en halv citron. 
    Lägg i det i det heta vattnet och rör om. Låt stå och svalna lite grann.
  • När vattnet svalnat lite lägg i tepåsen och låst stå och dra några timmar, men gärna över natten.
    (Lägger man i tepåsen när vattnet är kokhett kan det gärna bli lite beskt.)
  • STEG 2:
  • Om man vill kan man sila bort ingefäran och citronskalet men det sjunker till botten så jag brukar strunta i det. 
    Ta ett glas och häll upp till hälften. 
    Pressa i lite lime och rör i en liten tesked honung samt en skvätt äppelcidervinäger (smaka av, det beror på hur stort glas du har och vilken styrka du vill ha.)
  • Avsluta med att fylla på med iskallt vatten och några isbitar. Njut!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg