Paleopizza med snabb tomatsås (paleo)
Paleopizza in the making! Ibland är det skönt att inte behöva riva fram en massa ingredienser från skafferiet för att baka något. Eller upptäcka att man saknar vissa grejer för den delen… I helgen var vi sugna på pizza så jag använde den mjölmix vi har i webshopen till mig. Man kan göra den både med och utan ägg. På bilderna är det varianten med ägg som använts. Med ägg får du tjockare botten, med vatten blir botten tunnare.
Eftersom jag äter mycket sparsamt med ost (gräddost i små mängder kan funka för mig men är ju inte ren paleokost) så det fick bli en paleopizza utan ost. Funkar jättebra faktiskt! Ruccola på vid servering är supergott…
Jag blandade ihop en snabb tomatsås, du hittar receptet här nedanför. Det finns passerade tomater utan tillsatser tex från Kung Markatta eller Garant.
Det här hade jag på min paleopizza:
- 1 dl tomatsås (se recept nedan)
- 3 skivor strimlad skinka från ”brödernas”
- 15 st oliver
- 1 liten schalottenlök (vanlig lök eller rödlök funkar också)
- 2 små pressade vitlöksklyftor
- 1 näve ruccola
Lite knapriga kanter och en botten som håller att slica upp och äta med händerna… Niclas godkände smak och konsistens dessutom! 🙂 Jag insåg att jag helt glömt bort hur konsistensen på ”vanlig” pizza ska vara så han fick således testa för att utvärdera. Och den blev alltså godkänd!
Vi har flera olika paleo mjölmix att välja mellan; lantbröd, småfranska, baguette med frön och pizzabotten.
Pizza mjölmix Grundrecept
Ingredienser
- 1 påse Mjölmix Pizza
- 2 st Ägg (110g)
- 0,5 dl Kallt vatten
- 3 msk Smält Ghee/smör eller annat matfett
Instruktioner
- Blanda ihop ägg, vatten och smält smör/ghee i en bunke.
- Tillsätt mjölet och rör om till en deg. Låt degen vila i ca 20 minuter.
- Knåda ihop degen och kavla/tryck ut den med fingrarna på ett bakplåtspapper. Lägg över på en plåt och toppa med dina favorit pizzatillbehör. (Se separat recept för en snabb tomatsås.)
- Grädda pizzan på hög värme (ca 210 grader) under 15 minuter.Pizzadegen behöver ej förgräddas.
Pizza Mjölmix Utan Ägg
Ingredienser
- 1 påse Mjölmix Pizza
- 1,4 dl Kallt vatten
- 5 msk Smält Ghee/Smör eller annat matfett
Instruktioner
- Blanda alla ingredienser noggrant till en deg och låt den vila i 20 minuter.
- Knåda degen på ett mjölad bakbord och kavla sedan ut den.Toppa med dina favoritpizzatillbehör.
- Grädda pizzan på hög värme (ca 210grader) under 15 minuter.Pizzadegen behöver ej förgräddas.
Snabb tomatsås
Ingredienser
- 1 dl Passerade tomater
- 1 tsk Olivolja
- 1 st Liten vitlöksklyfta
- 2 krm Oregano
- 2 krm Basilika
- 1 nypa Salt
- 1 nypa Svartpeppar
Instruktioner
- Pressa vitlöksklyftan och blanda alla ingredienser i en skål.