Nötfärsbiffar och ugnsrostade grönsaker (AIP)

Nötfärsbiffar och ugnsrostade grönsaker som man gör på plåt i ugnen kan vara den optimala vardagsmaten. Eller söndagspreppen för den delen! En sådan här grönsaksplåt kan du variera i oändlighet. Titta i kylen vad du har hemma; morot, palsternacka, blomkål, rödbetor, betor, kål, champinjoner, selleri, pak choi osv. osv.
Biffarna blir väldigt saftiga och goda. Dessutom kan du med gott samvete äta ”samma-samma” mat till tex lunch flera dagar i rad och ändå få i dig varierad AIP-kost.
Jag som tycker allt är ok att frysa in gör gärna ett par lådor och sätter in i frysen för kommande ”hoppsan, vad ska jag äta?-dagar”
Här kommer receptet, hoppas du ska tycka om det!
Nötfärsbiffar med ungsrostade grönsaker (AIP)
Ingredienser
- 900 g Nötfärs
- Ca 30 st Oliver
- 1 msk Oregano
- 1 msk Salt
- 4 tsk Potatismjöl
- 0,75-1 dl Vatten
- 2 st Rödlök
- 2 st Broccoli (eller fryst)
- 4 st Medelstora sötpotatisar
- 4 st Stora palsternackor, ca 250 g
- 1 st Hel vitlök
- Avokadoolja eller neutral kokosolja
- Herbamare Örtsalt
- Örtkryddor tex rosmarin, timjan, dragon, franskaörter
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175°C
- Kärna ur och hacka 20 st oliver grovt.
- Lägg nötfärsen i en bunke och blanda med de hackade oliverna, oregano och salt. Lös upp potatismjölet i vattnet och blanda i smeten.
- Pensla två plåtar med lite olja. Forma färsen till 8 biffar och lägg på plåtarna.
- Dela rödlöken på mitten eller i klyftor, skär buketter av broccolin, skala och dela sötpotatisen och palsternackan ca 1-1,5 cm tjocka skivor. Lägg allt på plåarna och strö över resterande oliver.
- Gnid bort allt det frasiga skalet på vitlöken och skär av toppen. Lägg den på plåten.
- Ringla olja överallt och krydda generöst med Herbamare och örtkryddor. Pensla gärna lite olja på biffarna.
- Kör i ugnen tills allt är klart, ca 15-20 minuter, vänd biffarna efter halva tiden.Servera med grönsallad och vinägrett.