Potatissallad med palsternacka -utan potatis (paleo)

Potatissallad med palsternacka -utan potatis (paleo)
Inlägget innehåller annonslänkar

Potatissallad med palsternacka? Klassisk fransk potatissallad, utan potatis? Eller kall palsternackssallad? Jag vete sjutton vad jag ska kalla det här receptet!

Men. Utgångspunkten var att jag ville ha en fräsch potatissallad utan potatis men heller inte med rotselleri. (Ett vansinnigt gott recept med rotselleri hittar du här.) Gott till grillat, midsommarsillen eller bara en köttbit. Dessutom smidigt att ha med på picknick med lite kallskuret.
Så en o-klassisk fransk potatissallad var tanken och valet föll på palsternacka, det blev väldigt gott måste jag säga!
Enkelt att göra och ganska snabbt också. Smaka av röran och justera lite efter smak med senap och äppelcidervinäger och du vill ha lite mer bett i.

På sommaren lagar jag mat motsträvigt, det finns ju så mycket annat man vill göra när man är ledig och det är fint väder. Matlagningen får gärna gå fort, bli mycket, bli goda rester och gå fint att äta kallt. Den ultimata sommarmaten. Den här matiga salladen får vara ett tillskott till sommarens lat-matlagning.

Gör receptet AIP

För att det här receptet ska fungera för dig som följer AIP behöver du ta bort senap och svartpeppar. Men det blir nog inte så tokigt det heller, ett trevligt alternativ till vardagsmaten som kanske blir lite samma-samma när man äter AIP på egen hand.

potatissallad med palsternacka
potatissallad med palsternacka

Ingredienser

För oss är det viktigt att hitta livsmedel som är så rena som möjligt, helt utan tillsatser, det är ibland inte helt enkelt. Speciellt när man står i butiken och ska välja mellan kanske 10 olika burkar kapris eller dijonsenap, man ska ha både tid och ork att läsa innehållsförteckningar och jämföra fram och tillbaka. Och många livsmedel behöver faktiskt inte innehålla surhetsreglerande medel, konserveringsmedel och allsköns aromer och E-ämnen etc. Definitivt inte varken kapris eller senap som vi använder här.

Här kommer lite länkar och tips till de ingredienser vi brukar använda:

 

Potatissallad med palsternacka

Portioner: 2 pers

Ingredienser

  • 0,5 kg Palsternacka
  • 0,25 tsk Salt
  • 2 tsk Avokadoolja eller annan olja
  • 0,5 st Rödlök
  • 0,25 dl Hackad gräslök
  • 1/4 kruka Färsk persilja
  • 1,5 msk Kapris
  • 1,5 msk Olivolja
  • 0,5 msk Äppelcidervinäger
  • 1,5 tsk Dijonsenap
  • 0,25 tsk Salt
  • 0,5 krm Svartpeppar
  • 2 st Nävar babyspenat

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200 °C
    Skala och skiva palsternackan.
  • Lägg skivorna på en plåt och ringla lite olja och salt över.
    Blanda runt så oljan blir väl fördelad. Rosta i ugnen ca 15 min tills den blivit mjuk.
  • Skala och finhacka rödlök, gräslök och persilja.
  • Blanda lök, gräslök, persilja och kapris i en stor skål och tillsätt olivolja, äppelcidervinäger, dijonsenap, salt, peppar och blanda väl.
  • Ta den avsvalnade palsternackan och blanda ner i skålen. Låt stå och dra en stund, gärna i 30 min men inget måste.
  • Tillsätt babyspenaten strax innan servering.

 

Vill du ha mer tips på goda grejer?
Kika på våra receptsamlingar och AIP-menyer i webshoppen

Glöm inte att följa oss på Instagram eller Facebook för mer inspiration, och tips om olika recept!

Vi har också Kom-i-gång-med-AIP-kurs. Den heter ”AIP – tillsammans 30 dagar” och återkommer några gånger varje år.
Läs mer här



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg