Grönkålssallad med apelsinvinägrett och paleojulbordstips
Grönkålssallad på julbordet är både vackert och ett riktigt fräscht tillbehör till den klassiska julmaten. Dessutom väldigt enkel att ”sno ihop” speciellt om du förberett dressingen och rostat nötterna dagen innan. Vill du göra salladen enligt AIP så utesluter du bara valnötterna och svartpeppar. Valnötterna kan du till exempel byta ut mot tärnat äpple, det blir jättegott!
Det börjar så smått bli dags att planera årets julbord. Vi försöker att dra ner på antalet varianter varje år, så det faktiskt bara består av det som någon äter och tycker är viktigt (när vi började rensa för många år sedan upptäckte vi att det som traditionellt ”skulle vara” på julbordet faktiskt inte var det som var viktigast för de som vi skulle fira med!)
Så alla får tala om de inte vill vara utan på julbordet och så jobbar vi utifrån det. Det gör också att lite nya roliga rätter kan få smyga sig in och testas. Som en sallad till exempel. Eller apelsinglaserade rotfrukter…. 🙂
Paleojulbord
Om du behöver lite inspiration och recept så har jag samlat lite julrecept och tips här.
–Olika sillar, man kan lägga in sill från grunden eller vattna ur saltsill. (enklare och snabbare)
–Köttbullar
–Revben, kanske med nån ytterligare kryddning.
– Gravad lax (från vår påskmats-samling)
– Skinka såklart. Men den är jag inte så noga med så Niclas gör en icke-paleovariant som han gillar.
– Potatis till barnen
–Majonnäs till ägghalvorna (Med räkröra från vår påskmats-samling)
–Egenlagad senap till skinka och sill. Dijonsenap (ica eller Kung Markatta har varianter som är ok)
–Äppelmos till skinkan
–FröBröd, en gammal favorit, sååå gott med skinka och senap på i mellandagarna.
–Kanel och apelsinglaserad palsternacka om ork finns. 🙂
–Ris á la Malta med apelsinfileér (gjord på tapiokapärlor och gudagod! Finns i vår jul-receptsamling
– Glögg
– Mjölkfri knäck
– Egen After Eight
– Apelsinchoklad (typ ischoklad men gooooodare) Finns i vår jul-receptsamling
– AIP-pepparkakor
– Nötter och frukt
Grönkålssallad med apelsinvinägrett
Ingredients
Sallad
- ca 200 g Grönkål
- 300 g Rödkål
- 1 st Stor Apelsin
- ca 1 dl Valnötter (Uteslut för AIP, byt ut mot tärnat äpple)
- 0,5 st Granatäpple
- 3-4 st Fikon
Vinägrett
- 3 msk Olivolja Extra Virgin
- 3 msk Apelsinjuice, färskpressad
- 2 msk Citronjuice, färskpressad
- 1 msk Honung
- 1 tsk Salt
- 1 krm Svartpeppar (uteslut vid AIP)
Instructions
- Blanda ingredienserna till vinägretten i en glasburk.
- Rosta valnötterna på medelhög värme i en torr stekpanna. Låt svalna.
- Klipp bort de grova stjälkarna på grönkålen och dela bladen i mindre bitar. Lägg i en bunke.
- Strimla rödkålen fint med kniv eller mandolin. Lägg tillsammans med grönkålen.
- Koka upp ca 1 liter vatten och häll över kålen. Låt stå ca 30 sekunder.Spola sen kålen i kallt vatten och låt rinna av i ett durkslag.
- Lägg kålen i en bunke och häll över dressingen. Massera in vinägretten lite grann.
- Skär skalet av apelsinen och filéa den så du får hinnfria klyftor. Skär i bitar.
- Pilla kärnorna ur granatäpplet.
- Skär fikonen i 4 delar.
- Lägg kålen på ett uppläggningsfat eller i en skål. Blanda i apelsinklyftor, granatäpple och toppa med valnötterna och fikonen.