Löksill på klassiskt vis (paleo)
Löksill rakt upp och ner på klassiskt vis är ju vansinnigt gott och faktiskt vansinnigt enkelt också!
Det här receptet på löksill tog jag fram till jul förra året och den blev fantastiskt god. Den kommer passa perfekt även nu till påsk och senare till midsommar.
Då färdig inläggningssill innehåller tillsatser så väljer jag att vattna ur saltsill innan jag smaksätter sillfileérna. Några år har jag lagt in sill från grunden också, men det är helt klart enklare och snabbare att vattna ur saltsill. Du hittar hur man gör via länken ovan.
Om receptet
Du kan göra din inläggningslag med till exempel inulin från Cikoria eller honung. Båda funkar bra men vi väljer inulin för att inte få den lilla smaken av honung till vår löksill.
Tips!
I det här inlägget hittar du hur man vattnar ur sill och länkar till alla våra olika sillrecept.
Senapssill, vitlökssill, blåbärssill, havtornssill etc. Älskar sill!
Klassisk löksill
Ingredienser
- 420 g Inläggningssill tex urvattnad saltsill
- 0,5 dl Ättiksprit 12%
- 6 msk Inulin från Cikoria eller 1,5-2 msk honung
- 1,5 dl Vatten
- 0,5 tsk Vitpepparkorn
- 2 tsk Kryddpepparkorn
- 1 st Lagerblad
- 5 st Kryddnejlikor
- 1 st Röd lök
Instruktioner
- Blanda ättiksprit, inulin och vatten tillsammans med alla kryddorna (utom rödlöken) i en kastrull.
- Låt koka upp och rör om så att inulinet löser upp sig helt. Låt svalna helt.
- När lagen är helt kall skölj av sillfiléerna och skär dem i lagom bitar.
- Skala och strimla löken.
- Varva sill och lök i en glasburk. Häll över lagen.
- Låt sillen stå i kylen några timmar, men gärna 1-2 dygn innan servering.Förvara i kylen så håller den flera veckor.
Hej har en fråga, få jag har för mig att jag använde ditt recept förra året, men använde kokossocker ? Är det likvärdigt i mängd tror du?
Hej,
här finns en omvandlingstabell du kan kika på: https://www.viaventri.se/omvandlingstabell/
Så 2 msk honung kan du byta till ca 4 msk kokossocker. Men smaka av lite längs med vägen!
God Jul hoppas sillen blir god!
/Mia
Men så trevligt att du svarade så fort. Står i detta nu och fixar, men valde att ta Agavesirap, då jag mindes att det blev lite lustigt färg på sillen förra året med kokos sockret. Tack ! 👍
Hej igen,
Ja, det är klart det påverkar ju! Agave blir nog jättebra! 🙂