Saffranskaka AIP (!) med lingongrädde

Saffranskaka AIP (!) med lingongrädde
   Sidan innehåller annonslänkar

Andra advent är på ingång och vad är juligare än en riktigt god saffranskaka AIP med lingongrädde? Det är receptet är SUPERGOTT och dessutom helt AIP!

Egentligen har jag lite dåligt samvete varje gång jag utvecklar ett fikarecept som är AIP. Det är ju inte fika och godsaker som ska vara fokus när man äter en autoimmun kost. Tyngdpunkten ligger på näringstät och läkande mat, balanserande för immunförsvaret och bra för tarmen. Hur AIP ett fikarecept än är så är det ju inte just det jag precis räknade upp. Men.
Jag vet också hur otroligt svårt många tycker att det är när man äter enligt AIP och inte ”får” unna sig något på kalas, fika eller under högtider.
Vissa väljer kanske att ”fuska” och gå utanför protokollet med gluten och vitt socker istället. Eller väljer och väljer, ibland upplever man det inte ens som ett val, ett tryck från omgivningen och en önskan att passa in och inte sticka ut kanske är en mer korrekt beskrivning? Och då tycker jag det är hundra gånger bättre att baka något som är AIP-godkänt än att bryta en läkande kosthållning innan man egentligen är redo för återintroduktioner.

Så därför kommer här ett vääääldigt gott recept på saffranskaka AIP! Den här är faktiskt godkänd av hushållets man och båda barn (den ena gillar inte saffran och ryckte på axlarna – jag tar det som positivt. Den andra tog tallriken och åt upp allt.). Ja, mormor och två kusinbarn har också provat och gjort tummen upp!

Själv äter jag ju inte strikt AIP längre utan en individanpassad paleokost. Men jag blandar gärna in AIP-rätter i vardagen, och definitivt gärna till fikat. Har du inte testat våra ingefärakakor så är det dags vill jag lova!

Recept saffranskaka AIP

När man bakar AIP så blir det ofta lite specialprodukter, i det här fallet mjöl och gelatin som enklast beställs på nätet. Så passa på och beställ nu så allt finns hemma till lucia!
Cassavamjöl – Vi bakar allra helst med det från Dorimax, det suger inte lika mycket vätska och blir fluffigare än andra märken
Fint Jordmandelmjöl – Vi använder även detta från Dorimax
Gelatin – Vi använder Pure Gelatin från Nyttoteket, en ren produkt som är enkel att göra gelatinägg av.

Gör receptet paleo

Har du inte all ingredienser hemma och äter mer åt en paleokost? Du kan byta ut följande ingredienser:

  • Byt Kokosolja mot smör eller ghee
  • Gelatin+vatten kan du byta mot 3 st ägg.
  • Kokosmjölk kan du byta till mandelmjölk eller någon annan mjölkdryck.
  • Jordmandelmjöl kan bytas mot mandelmjöl eller annat nötmjöl.
  • Bikarbonat + citronsaft kan bytas mot 1,5 tsk bakpulver.

Tips! Kakan går bra att frysa. Enligt en av våra följare på Instagram blev den nästan ännu godare när den tinat! 🙂

Saffranskaka med lingongrädde

Course: Dessert
Cuisine: Autoimmun Paleo (AIP), Glutenfritt, Mjölkfritt, Paleo

Ingredients

  • 75 g Neutral Kokosolja
  • 1 g Saffran
  • 0,5 dl Honung
  • 1 dl Kokosmjölk
  • 3 tsk Citronsaft
  • 2 dl Fint jordmandelmjöl
  • 2 dl Cassavamjöl
  • 0,5 dl Potatismjöl
  • 0,5 tsk Vaniljpulver
  • 0,75 tsk Bikarbonat
  • 1,5 dl Vatten
  • 3 msk Gelatinpulver Nyttoteket
  • Riven kokos till springformen Valfritt

Instructions

  • Sätt ugnen på 175°C. Pensla en springform med kokosolja. "Bröa" med riven kokos.
  • Smält kokosoljan i en kastrull. Blanda i saffran, honung, kokosmjölk och pressad citronsaft..
  • Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
    Jordmandelmjölet kan vara lite klumpigt, sikta det genom en sil eller smula sönder noga med fingrarna.
  • Gör gelatinägg:
    1. Häll vatten i en liten kastrull och strö över gelatinpulvret. Låt stå i 5 minuter.
    2. Sätt kastrullen på spisen och värm tills gelatinet lösts upp.
    3. Ta av från plattan och vispa kraftigt tills det blir ett skum.
  • Vispa ihop de torra ingredienserna med den ljumna saffransblandingen.
  • Blanda sist i gelatinägget, vispa slätt.
  • Häll upp smeten i springformen, sätt in i ugnen.
  • Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter. Efter ca 10 minuter när kakan fått fin gul färg kan du lägga över folie så blir den inte så brun.
    Känn efter med en sticka att kakan är klar, stickan ska inte vara kladdig när man tar ut den.
  • Låt svalna innan du skär upp den.

Lingongrädde AIP

Course: Dessert, Tillbehör
Cuisine: äggfritt, Autoimmun Paleo (AIP), Keto, LCHF, Mjölkfritt, Paleo
Servings: 4 portioner

Ingredients

  • 250 ml Väl kyld kokosgrädde gärna Garants
  • 1 krm Vaniljpulver
  • 0,5 tsk Citronsaft
  • 1 dl Frysta Lingon

Instructions

  • Se till att ha väl kyld kokosgrädde, den får gärna stå i kylen några timmar eller över natten så den blir riktigt fast.
  • Vispa kokosgrädden fluffig med elvisp. Blanda i vaniljpulver och citronsaft.
  • Vänd i de frysta lingonen i grädden. Spara gärna några till garnering!


8 thoughts on “Saffranskaka AIP (!) med lingongrädde”

  • Hur stor form har du använt till denna kaka?
    Ange gärna diametermått eller volym.
    Det finns ju så många olika springformar.

    • Hej Petra,
      Jag kikade på min form igår och tyvärr står ingen mängd. Jag gissar på att den rymmer ca 1,5 liter, det är ingen jättestor form.
      Försökte snabbt hälla i vatten och kolla men det rinner ju rätt igenom så lite svårt! 🙂
      /Mia

  • Min kaka lyfte inte heller och smeten var inte lös. Använde Rawfoodshopens cassavamjöl.
    Hur mycket är 75 gram kokosolja i dl? Jättesvårt att mäta olja i gram.
    Hade gärna sett en bild på gelatinskummet, hur det ska se ut när det är tillräckligt vispat.

    • Hej Emma,
      Rawfood shops cassavamjöl innehåller mycket mer stärkelse och suger, som du märkte, mycket mer vätska. Därför rekommenderar jag alltid att baka med Dorimax cassavamjöl.
      Jag tycker det är svårt att mäta olja i dl, när den är stelnad är det mycket enklare att sätta en skål på vågen och skeda på 🙂
      Man är van olika helt enkelt!
      Jag ska försöka fixa ett inlägg med film på gelatinet, håll utkik på instagra/facebook. 🙂
      /Mia

  • Hej!
    För mig blev det ingen lös smet. Gelatinet blev till marsmallowliknande och gjorde smeten gummiliknande. Vad gör jag för fel? Smeten lyfter intealls i ugnen. Fullständigt misslyckat.
    Maria

    • Hej Maria,
      Jaa, du svårt att säga. Vilket mjöl använder du? Jag bakar alltid med Dorimax cassavamjöl. Alla andra innehåller för mycket stärkelse som suger upp för mycket vätska. Därav blir det ingen smet och kakan lyfter inte i ugnen. Gelatinet ska vispas riktigt skummigt.
      /Mia

  • Hej! Kakan blev knappt en tredjedel så hög som din och alldeles kompakt. Kan jag ha gjort fel med gelatinäggen? Värmt gelatinet för mycket? Vispat för lite?

    • Hej Mia,
      Hmmmm, kom du ihåg både citron och bikarbonat? Bara bikarbonat funkar inte, den måste ha syra också.
      Gelatinet tycker jag inte brukar spela så stor roll om man hettar upp det rejält. Man får vispa rätt intensivt men det brukar bli ok.
      Men det låter inte som din kaka jäst alls?
      Hälsningar
      Mia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg