Att göra egen choklad – så enkelt! (paleo)
Inlägget innehåller annonslänkar
Det är inte helt enkelt att hitta en bra chokladkaka på butikshyllorna… Vår favorit är Wermlandschoklad Raw Choklad EKO. (Finns även på Jordklok) Det senaste har vi faktiskt även hittat den på Fram-butiken i Göteborg. Men har man inte de godingarna hemma så är det faktiskt superenkelt att göra egen choklad, det blir inte ens en massa disk! Här bjuder vi på vårt favoritrecept som är helt utan sötning.
Som grund behöver du:
Kakaosmör från Bodystore eller Upgrit -eko och raw, gjord på kallpressad kakaomassa. Tillverkas genom kallpressning av kakaobönor och smälter vid ca 35 grader.
Raw Kakao -eko och helt raw!
Vaniljpulver -eko och kravmärkt, klar favorit!
Här nedan hittar du receptet på vår favorit som också innehåller hackad mandel, lakritspulver, kakaonibs och frystorkad hallon. All-in och alltså vääääldigt gott! 😉
OLIKA SMAKSÄTTNING
Varför inte prova några andra smaksättningar? Här kommer lite tips:
Oraffinerat havssalt
Kakaonibs
Riven kokos
Tranbärspulver
Blåbärspulver
Honung
Russin
Nötter
Frystorkade jordgubbar
Choklad och hälsa
Man kan också hitta hälsosamma anledningar till att göra egen choklad när man villhöver en bit vardagslyx.
Till exempel ska mörk choklad hjälpa mot högt blodtryck och även vara bra för hjärt- kärlhälsan. Choklad är rik på flavonoider som verkar antiinflammatoriskt. Kakao är också en bra källa till bland annat magnesium och kalium.
Fler goda chokladrecept
Här hittar du några till favvorecept, söker du på ”choklad” uppe i sökrutan hittar du ännu fler!
Tips!
Skriv upp dig på min kundlista hos Upgrit så har du alltid 10% rabatt på hela sortimentet.
Choklad
Ingredients
- GRUNDRECEPT:
- 100 g Kakaosmör
- 1 dl Raw Kakao
- 1 tsk Vaniljpulver
- SMAKSÄTTNING:
- 1 tsk Lakritspulver
- 0,75 dl Hackade mandlar
- 0,75 dl Frystorkade hallon
Instructions
- Klä en form ca 15x20 cm med bakplåtspapper.
- Smält kakaosmöret i ett vattenbad.
- Blanda i kakao och vaniljpulver, blanda noga. (Här är grundreceptet klart!)
- Smaksättning:Blanda i lakritspulvret och häll sen över chokladen i formen.
- Hacka mandeln och strö den och de torkade hallonen över chokladen.
- Ställ in i kylen för att stelna. Bryt chokladen i delar och njut!
Kan man temperera den färdiga chokladen om man vill göra pralinskal tex?
Hej Ann-Britt,
Jag vet inte, jag har inte provat. Men det är ju kakaosmöret man tempererar så så sett borde det gå tycker jag…
Men jag vet inte om ”processandet” av vanlig choklad på något vis påverkar möjligheten att temperera chokladen.
Tala gärna om ifall du provar! 🙂
Hälsningar
Mia