Blåbär -Torka blåbär, frys dem eller mumsa färska!
Inlägget innehåller annonslänkar
Älskade blåbär!
Vi har plockat massor med blåbär i år. Känns bra att ha rejält med de små rackarna i frysen. Men det är också gott och lyxigt att torka blåbär. Blåbärsgröt, blåbärssmoothie, blåbärspaj, blåbär i bröd, blåbärsgranola, blåbärsglass, blåbärsyoghurt, blåbärschiapudding, Kardemummaknyten med blåbär…. Ja du fattar… Alltså mycket bra att ha. Med betoning på mycket.
Förra året torkade vi en hel del blåbär i ugnen, först i rumstemperatur och sen i ugnen. Det funkar bra.
Men i år provade vi att torka i svamptorken. Det blev klart bättre tycker jag. Det tog dock lång tid i torken, ca 25-30 timmar. Men å andra sidan slapp vi ha blåbär utspridda överallt i rummen ett par dagar innan de torkades i ugnen. Så totalt sett gick det alltså ändå fortare.
Vilken Svamptork väljer man?
Vi har en ganska enkel variant och tycker att den funkar ypperligt till örter, äpplen, svamp och bär. Det är väl det vi brukar torka mest. Enkelt att diska delarna i maskinen och inget jox. Man ställer in temperatur och tid och trycker igång den. Märket är Steba och finns på till exempel Bagaren och Kocken eller hos Kitchen Time. Ofta kan man hitta dem på kampanj i slutet av sommaren för ca 600 kr.
Nyttiga blåbär
Blåbär är som bekant supernyttigt, fullproppade med vitaminer och mineraler så som C-, E-, B6-vitamin, kalcium, kalium, fosfor, järn och magnesium. Dessutom innehåller de också gott om antioxidanter, bland annat flavonoider och antocyaner, som alltså hjälper oss att skydda oss mot fria radikaler. Det är antocyaniner som ger den blå färgen.
Du kan givetvis också köpa torkade blåbär om du vill, eller blåbärspulver till goda rawbollar!
Våra favoritblåbärs-recept
Här hittar du alltså våra favoritrecept med just blåbär, och så klart beskrivningar på hur du kan torka blåbär själv, både i svamptork och i ugnen. Vi har faktiskt många fler recept innehållandes blåbär, använd sökfunktionen högst upp på sidan och skriv ”blåbär” så kommer massor med recept upp!
Torka blåbär i "svamptork"
Ingredienser
- Färska blåbär
Instruktioner
- Sprid ut blåbären på torkollorna. Sätt på 70°C och kör i 25-30 timmar. Blåbären ska vara som russin i konsistensen när de är klara.
- Förvara i lufttäta glasburkar, gärna mörkt och svalt.
Torkade blåbär i ugnen
Ingredienser
- Blåbär
Instruktioner
- Sprid ut blåbären glest på till exempel plåtar. Låt stå och torka i rumstemperatur några dagar.
- Sätt ugnen på 50°C och torka blåbären under några timmar. Det tar olika lång tid beroende på hur stora bären är och hur länge de "förtorkat" i rumstemperatur.
- Blåbären ska vara som russin i konsistensen när de är klara. Förvara i lufttäta glasburkar, gärna mörkt och svalt.