Sötpotatisrätt med örter i vackra färger! (AIP/Paleo)

Sötpotatisrätt med örter i vackra färger! (AIP/Paleo)

Till nyårsmiddagen 2019 gjorde vi en enkel, men vacker sötpotatisrätt med örter. Vi hade hittat lila sötpotatis i Uppsala när vi var där i mellandagarna så vi blandade dem med vanlig orange sötpotatis.
(tar tacksamt emot tips i Göteborgsområdet om lila sötpotatis!)

I näringsvärde ska sötpotatisarna inte skilja sig åt just något dem emellan, men den lila knölens nyttiga färg kan ha lite fördelar:
-Den lila färgen kommer av ämnet antocyanin, det är samma färgämne som finns i rödkål, hallon, blåbär, aubergine etc.
-Antocyanin är en typ av flavonoid som fungerar som en antioxidant och ska ge ett visst skydd mot hjärtinfarkt.
-Antocyaniner förstörs inte av upphettning.
?
Visst är den läcker i färgen? Bild helt utan filter. ?

Det går givetvis lika bra att göra en vacker sötpotatisrätt med örter med andra rotfrukter eller bara en sorts potatis. Den smakar gott av vitlök och rosmarin. Vi gjorde denna med ghee, men vill du ha den helt AIP så välj avokadoolja eller neutral kokosolja. Inspirationen hittade vi i Buffétidningen, men lite förändrat och paleo-iferat förstås!

Den här kommer vi absolut att göra fler gånger, enkelt och väldigt gott. Att lägga varannan färg tar förstås lite tid men gör man inte det så går det ganska fort att förbereda. Visst blir det lite extra fint?
Här kommer receptet:

Vacker sötpotatisrätt med örter

Måltid: Varmrätt
Kök: Autoimmun Paleo (AIP), Glutenfritt, Mjölkfritt, Paleo
Portioner: 4 pers

Ingredienser

  • 1 kg Sötpotatis gärna olika färger
  • 75 g Ghee eller avokadoolja/kokosolja Ej Ghee för AIP
  • 1 st Stor Vitlöksklyfta
  • 2 tsk Färsk Rosmarin
  • 1 tsk Salt

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200°C.
    Hacka rosmarinen. Riv vitlöksklyftan.
  • Smält ghee/olja och blanda ihop med rosmarin, vitlök och salt.
  • Skala sötpotatisen och skiva tunt, gärna med en mandolin. Lägg i en bunke.
  • Häll över kryddblandningen över potatisen och blanda noga.
  • Ställ potatisskivorna i en smord form i ett fint mönster. Har du olika färger kan det vara enklast att stapla dem i ena handen och sen lägga i många på en gång i formen.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 45 minuter tills skivorna är klara och fått fin färg. Pensla ev på lite ghee/olja då och då.

 



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg