Kardemummaknyten med blåbär
Imorgon är det kanelbullens dag, och det brukar ju faktiskt firas lite grann på arbetsplatser eller hemma nuförtiden… Eller firas och firas, att ha som en ursäkt att äta bulle helt enkelt! 🙂
Därför tänkte vi att det passar utmärkt att dela med oss av ett recept från vår nya receptsamling ”Kalas & Fikastunder”, nämligen Kardemummaknyten med blåbärsfyllning.
Har du inte redan köpt ett ex så kan du beställa den som E-bok eller som tryckt häfte i vår Webshop.
Receptet
Det här receptet är baserat på vårt kanelbullerecept. Här har vi gjort om dem i form av ljuvligt goda små knyten med smak av kardemumma och som fylls med blåbär. De gör sig vackert på fikabordet, eller hur?
Finns det godare dofter i ett kök än doften av kardemumma? Kardemumma har kallats ”drottningen av kryddor” och är tillsammans med saffran och vanilj de dyraste kryddorna i världen.
Hoppas du får en fin fredag och en, eller två, goda bullar att njuta av.
/Mia & Niclas
Foto: AnnTherese Johansson
Kardemummaknyten med blåbär
Ingredienser
- 2 tsk Rumsvarmt ghee/smör eller kokosolja
- 1 st Ägg
- 1,5 msk Honung
- 3,5 dl Mandelmjöl
- 1 msk Kokosmjöl
- 2 tsk Bakpulver
- 1 tsk Kardemumma
- 1,5 krm Salt
- 100 g Frysta blåbär
- 0,5 msk Potatismjöl
- 1 st Ägg till pensling
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175°C. Klä en plåt med bakplåtspapper.
- Vispa ihop ghee, ägg och honung.
- Blanda ihop mandelmjöl, kokosmjöl, bakpulver, kardemumma och salt i en bunke. Vispa ner det i äggsmeten. Låt stå 5 minuter så att degen sätter sig.
- Dela degen i 8 lika stora delar. Tryck ut dem lite i handen först, lägg på bakplåtspappret och tryck ut dem ytterligare till rundlar på ca 8-10 cm. Du kan behöva lite extra mjöl för att trycka ut dem eller använd en slickepott.
- Blanda de frysta blåbären med potatismjölet.
- Lägg en sked med blåbär i mitten på varje rundel. Vik in kanterna så de krusar sig lite mot mitten. Toppa varje rundel med ytterligare blåbär. De sjunker ner lite i ugnen.
- Vispa upp ett ägg och pensla kanterna runt om.
- Grädda ca 12-15 minuter så att blåbären bubblar lite. Ta ut och låt svalna på plåten.