Nu var det alldeles för länge sen vi uppdaterade den här bloggen med ett nytt recept. Livet, eller snarare jobb, har kommit emellan. Det blir ju så ibland. Så äntligen ska vi lägga upp det här receptet på Zucchinifrallor med pumpa- och vallmofrön, ett snabbt och gott bröd som du i vanlig ordning kan variera med det du har hemma. Vi gillar ju sådana recept!
Så tänk zucchini, morot, rödbetor, fänkål eller något annat gott som går att strimla eller riva. Blanda ihop med olika fröer så har du ett grymt gott bröd klart på en halvtimme!
Det finns lite olika varianter på nätet på liknande recept, glutenfritt, lchf, paleo eller vad man nu har för preferenser. Det här är vår variant!
Ny receptsamling på gång!
Den senaste tiden har vi dock inte legat på latsidan. Ni som följer oss på Instagram eller Facebook vet att vi jobbat på en helt ny receptsamling!
Det har varit sååå roligt, men det stjäl mycket tid också. I lördags hade vi fotografering vilket innebar att vi bakade 4-5 rätter varje dag fram tills vår fotograf Ann-Therese dundrade in på lördag morgon och vände upp och ner på köket! 🙂
Det är super att kunna fota hemma, nackdelen är väl städningen efteråt… Men å andra sidan är numera frysen full med totalt 19 (!) bakverk och efterrätter. Portionsfrysta. Man får inte vara dum… 😉
Den här gången blir det bara bakning; kalas och fikatema!
Även om vi delar mycket matrecept och fokus ligger på en hälsosam livsstil och mat lagad från grunden så behöver man ibland lite godsaker. Speciellt när det är kalas och fikadags kan det vara svårt att göra bra val. Det är lätt att man bakar det man alltid gjort, med klassiskt vetemjölk och vitt socker som bas, vilket resulterar att magen kanske inte mår så bra efteråt. Så med den här receptsamlingen vill vi hjälpa till när det är dags att bjuda på kalas eller fika.
Att laga mat utan spannmål, mjölk och vitt socker upplever många lättare än att just baka. Mycket av den gluten- och mjölkfria bakningen innehåller dessutom mjöler som vi inte använder inom paleo. Därför har vi gått all in med tårtor, efterrätter och fika den här gången. Så roligt!
Vi jobbar på med formgivningen och väntar på de underbara bilderna… Vi talar om när de finns att beställa!
Under tiden kan du ju kika på de två förra receptsamlingarna med
Glöggfest/Jul- och
påsktema.
Zucchinifrallor med pumpa- och vallmofrön
Men nu till receptet! Kanske perfekt att prova nu till helgen att få lite nybakt till frukosten?
Det är också ett bra sätt att ta hand om en lite ledsen zucchini eller smådeppiga morötter. Gör frallor och frys in.
Att de var lite höstdeppiga märks inte när de väl ligger i brödet!
Ha en fin dag!
/Mia & Niclas
Så här ser det ut om man byter zucchini till morot.
Zucchinifrallor / Morotsfrallor
Servings: 6 st
- 4 st Ägg
- 2 dl Riven Zucchini eller morot
- 1,5 dl Mandelmjöl
- 2 msk Kokosmjöl
- 0,5 dl Pumpafrön eller solros-, sesamfrön
- 0,5 dl Vallmofrön eller linfrön
- 2 msk Fiberhusk
- 0,5 tsk Salt
- 1,5 tsk Bakpulver
Sätt ugnen på 200°C och klä en plåt med bakplåtspapper.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
Riv zucchinin grovt på ett rivjärn.
Vispa äggen fluffiga med elvisp, rör i den rivna zucchinin.
Blanda i de torra ingredienserna i äggblandningen. Låt stå i 10 minuter.
Forma runda bullar (6-8 st) med lite blöta händer och lägg på plåten.
Pensla frallorna med lite uppvispat ägg och strö på lite extra frön om du vill.
Grädda ca 20 minuter mitt i ugnen. (Du kan också göra dem mindre och platta som på morotsfralla-bilden ovan. Då får du korta tiden till ca 15 min)
Ska zhuzzinin skalas? Har inga ekologiska?
Hej,
Nej, du behöver inte skala den. Zucchini oekologisk eller ekologisk spelar ingen roll, tvätta den noga bara.
/Mia
Superenkla att göra och fantastiskt goda bullar . Tusen tack för ett härligt recept. Har gjort det flera gånger med både morot och zucchini. Funkar lika bra oavsett.
Hej Agneta,
Va roligt att höra, tack för att du tog dig tid att betygsätta och skriva! <3
/Mia
Hej!
Kan jag byta ut bakpulvret mot bikarbonat och mandelmjölet mot jordmandemjöl rakt av,alltså i samma mängd/dosering?
Med vänliga hälsningar, Katarina
Hej Katarina,
Jag har inte provat men det skulle jag tro funkar fint. Glöm inte att bikarbonatet behöver en syra för att aktiveras. En kvätt citronsaft eller äppelcidervinäger brukar funka bra!
Tala gärna om hur det gick!
Hälsningar
Mia
Om en inte kan äta ägg?😩Går de att ersätta eller blir de platta, kompakta och tråkiga då?🥺
Hej Maria,
Jag har inte provat just detta receptet men när jag bakar tex sockerkaka/muffins går det fint att byta ägg mot gelatinägg eller chiaägg (sökfunktion uppe i menyn).
Så du får prova dig fram lite, lycka till!
/Mia
Zucchinifrallorna var jättegoda och mättande! Blir fler gånger. Ska då lägga till lite brödkryddor.
Vad kan jag byta ut mandelmjölet mot?
Hej,
Du kan byta ut om till exempel jordmandelmjöl, eller något annat nöt eller frömjöl.
Hälsningar
Mia
Hej! Tänkte testa dessa i helgen, men en snabb fråga – ska man krama ur vattnet ur zucchinin? Eller behövs kanske den vätskan?
Hej,
Om den är väldigt vattnig kan du krama ur lite grann, men annars låt den bara vara.
Hoppas det ska smaka!
/Mia
Tack! Det *låter* ju gott iaf. 🙂
Jag tycker de är jättegoda, zucchinin ger inte så mycket smak men tillför lite konsistens och nyttigheter! 🙂
Kan man byta ut kokosmjölet mot något annat ?
Hej!
Jaa det funkar nog bra med tex potatismjöl. Eller cassavamjöl tänker jag!
/Mia
Supergott bröd! Jag hade även i lite brödkryddor. Mums!!
Hej Madde,
Vad roligt att höra, tack för att du tog dig tid att skriva!
/Mia