Chocolate Chip Almond Cookies -Lördagslyx! (Paleo)
Chocolate Chip Almond Cookies
Vi brukar inte ha namn på recept på engelska men visst låter Chocolate Chip Almond Cookies supergott?! Lite godare än Choklad och mandelkakor. Fast det är klart, det låter ju rätt gott det med…. 🙂
Vi har varit på väg att lägga upp dessa länge, kände att det var dags för ett nytt kakrecept, men det har inte funnits tid tyvärr. I morse vaknade jag dock och kände ett visst bakbehov. Det är ju ändå lördag! ”Visst kan man baka kakor innan frukost” tänkte jag och satte på ugnen. (Den stängde Niclas av 5 timmar senare när han kom hem och vi andra åkt på utflykt… Jag var baksugen men hade visst inte huvudet med mig helt där på morgonkvisten)
Min syster som är på besök i helgen såg nöjd ut. Hon är i slutet på sin första Paleo-månad och är nog lite fika-svältfödd.
För att bli av med sockersug och gamla vanor är det ju ändå bäst att starta med en tid lite striktare under en konstomläggning. Det är lätt att falla tillbaka i gamla vanor.
Så efter frukost hade kakorna svalnat och vi fick en morgon-efterrätt!
Det är väldigt roligt att höra när hon berättar vilka positiva förändringar hon fått, och förstås utmaningar hon haft, efter bara några veckor med sin nya kost! Man lär sig också alltid något nytt om hur olika vi människor är och fungerar, därför är det så otroligt viktigt med att individanpassa sin kost.
Det finns inget rätt och fel. Bara olika. Undrar hur många gånger jag har betonat det under veckans föreläsningar? Jag hoppas budskapet gått fram! 🙂
Receptet
Du kan göra det här receptet med ännu mer mandelsmak genom att byta ut ghee/smör mot lika mycket till mandelsmör. Men idag hade jag inte tillräckligt med mandelsmör hemma och då går det fint med vanligt ghee eller smör, om man äter det.
Receptet ger ca 10 stora kakor, för ibland är det faktiskt godare med en stor än två små.
Hoppas du har en underbar lördag, här i Skepplanda skiner solen men det är råkallt ute. Skönt att kura inne efter en aktiv förmiddag.
/Mia & Niclas
Tips!
Ghee är 100% mjölkfett och superenkelt att göra själv. Här hittar du receptet!
Tips2!
Du glömmer väl inte köpa vår påskreceptsamling? Där hittar du goda recept på både mat, efterrätter och godis till påsk! Beställ här.
Chocolate Chip Almond Cookies
Ingredienser
- 1 dl Mandelsmör
- 50 g Ghee/Smör eller 1 dl Mandelsmör
- 1 st Ägg
- 1 dl Kokossocker
- 1 msk Kokosmjöl
- 1 msk Potatismjöl
- 1 tsk Bakpulver
- 1 tsk Vaniljpulver
- 1 tsk Kanel
- 2 nypor Salt
- 4 msk Kakaonibs
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175°C och klä en plåt med bakplåtspapper.
- Lägg mandelsmör, Ghee/Smör, ägg och kokossocker i en bunke och mixa ihop med en stavmixer.
- Blanda de torra ingredienserna (utom kakao nibsen) i en skål och mixa sen ihop dem med mandelsmeten.
- Blanda i kakao nibsen och fördela dem i smeten med t.ex. en sked.
- Smeten är ganska fast och rejält oljig/kletig, så det är smidigast att t.ex använda en glasskopa eller skedar att forma bollar med. Släta till dem med en liten slickepott och lägg ut på plåten.
Platta till kakorna lite med slickepotten eller botten på en mugg. - Grädda i ugnen 12-14 minuter. Låt kakorna svalna lite på plåten innan du flyttar dem till ett galler.
Bästa kakorna! Sjukt goda.
Längtar tills jag ska baka dem igen.
Kan man frysa in dem?
Hej Susanne,
Å vad roligt att höra, tack för att du tog dig tid att skriva!
Jag har inte provat frysa dem, men det tror jag funkar fint.
/Mia
Hej Mia,
Alltså dessa är sååååå goda!!!
Och så lätta att göra. Man blir lätt beroende av dessa? Jag ger dem 10 poäng.
H.Pernilla
Åh vad roligt att höra, tack! Och lite förlåt för beroendet… 😉
/Mia
Hej!
Om man inte vill använda sig av : 50 g Ghee/Smör, ska man då ta 2 dl mandelsmör sammanlagt?
Hej Johanna,
Ja exakt så! Hoppas det ska smaka:)
/Mia