Gör nyttigt godis i påsk, prova Gummies (Paleo/AIP)
inlägget innehåller annonslänkar
Nyttigt påskgodis, Gummies
Idag tänkte vi dela med oss av ett recept från vår receptsamling ”Påskens buffé och efterrätter” som vi släppte för några dagar sedan. De är enkla att göra och går rätt fort att röra ihop innan de ska stelna i kylen en stund.
Variera och prova dig gärna fram med andra bär och frukter som t.ex. mango, jordgubbar, vinbär eller lime. De klarar sig i kylen upp till en vecka i en lufttät burk.
5 ingredienser
Att göra sitt eget gelégodis, även kallade gummies, är så roligt! Med bara 5 ingredienser får du riktigt nyttigt och gott godis att t.ex. lägga i påskäggen i år.
Vi har tidigare delat med oss av en variant av Ingefäragummies som också är riktigt goda: syrliga och fräscha! De blir som en liten ingefära shot fast i godisformat, hitta det receptet här. Ingefäragummies görs på ett lite annat sätt än i det här receptet. Där tar vi extra vara på både ingefärans, honungens och citronens nyttiga egenskaper!
Ingefäran bör inte värmas över 60°C och honungen inte över 40°C. Citronen bör helst inte värmas över 32°C då vattenlösliga vitaminer som C-vitamin påverkas tidigt av uppvärmning.
Gelatin
Gelatin kan du köpa i vanliga livsmedelsbutiker men vill man göra ett bättre val helt fritt från tillsatser och baserat på gräsbeteskött kan man köpa Nyttotekets Pure Gelatin. Deras produkter innehåller aldrig onödiga ingredienser som artificiella sötningsmedel, fyllnadsmedel, emulgeringsmedel, färgämnen, gluten, GMO eller socker.
Gelatin har en aminosyraprofil som liknar kollagen med ett högt innehåll av glycin, glutamin, prolin och hydroxiprolin.
Aminosyran glycin är väldigt bra för hår, hud, naglar, leder och tarmslemhinnan, precis som collagen.
Receptsamlingar
Kika gärna på fler bilder från receptsamlingen ”Påskens buffé och efterrätter” för mer inspiration. Du kan beställa den både som pdf eller tryckt häfte.
I samlingen ”Glöggfest & Julens efterrätter” hittar du också en massa goda recept som givetvis passar till fler tillfällen än bara jul. Du kan beställa även den både som pdf eller tryckt häfte.
Tips! I kylen i håller de ca 4-5 dagar. Har de inte tagit slut innan dess så frys in dem!
Bärgummies / Gelégodis
Ingredients
- 1 dl Hallon, blåbär eller havtorn
- 1 msk Vatten
- 0,5 dl Citronsaft
- 1 msk Gelatinpulver Nyttoteket
- 1-1,5 msk Honung
Instructions
- Tina bären om de är frysta. Koka upp dem med vattnet några minuter tills de kokat sönder. Dra av dem från plattan.Sila bären så att kärnor och skal sorteras bort.
- Pressa citronen. Blanda citronsaft och gelatin i en skål. Låt stå några minuter.
- Blanda gelatinblandningen (som stelnat lite) i bärpurén.
Rör slätt. Värm ev. lite på plattan så att gelatinet löses upp helt.Låt svalna till 40°C innan du rör i honungen för att behålla dess nyttigheter. - Blanda i honungen. Häll upp i silikonformar eller i en form klädd med bakplåtspapper.
Låt stelna i kylen minst en timme. - Förvara i lufttät burk i kylen eller frysen.
Mängderna i detta recept kan ju inte stämma lite mycket gelatin och för lite vätska tycker ni inte det
Hej Conny,
Jodå, mängderna stämmer. För att det ska bli riktigt fasta gelegodisar kan man inte ha för mycket vätska. Man låter gelatinpulvret ”blomma” i lite vatten först så blir konsistensen jämn och fin utan klumpar i slutresultatet.
Mvh
Mia
Hur förvarar man dom bäst? Mina mögla efter 6 dagari tät burk ?
Hej Maria,
5-6 dagar är nog max vad de brukar hålla i kylen. Men du kan prova att frysa dem!
Hälsningar
Mia