Chokladkaka med touch av lakrits, choklad extra allt! (Paleo)
Inlägget innehåller annonslänkar
Varför inte fira Internationella kvinnodagen med en Chokladkaka med chokladöverdrag och toppad med kakaonibs?
För dig som älskar choklad är den här kakan den perfekta efterrätten eller fikat!
Vi tycker det blir extra gott med en touch av lakrits men det är givetvis valfritt.
Choklad extra allt
Första gången vi gjorde den här chokladkakan var till Alla hjärtans dag i år. Vi serverade med lite kokosgrädde och den var jättegod men det fattades liksom något… Men nu har vi kommit på det!
Det fattades visst en touch av lakrits och chokladsås…!
Så i helgen passade vi på att lyxa till det med riktig gofika. För att riktigt toppa chokladbonanzan så strödde vi på lite kakaonibs för extra crunch.
Choklad extra allt med andra ord!
Själv är jag inte så förtjust i chokladsmaken i någon form men Niclas älskar verkligen allt med choklad. Förr i tiden gjorde jag en chokladkaka med chokladsås till honom som var en riktig favorit, dock fullproppad med både gluten och socker. Så när han sopade i sig en hel bit och sneglade på kakan igen för påfyllning så känner jag mig nöjd:)
Raw Kakao
Raw kakao är inte choklad, de är malda kakaobönor som inte är upphettade över 42 grader som vanlig kakao är. Det innebär att man behåller alla näringsämnen, mineraler och antioxidanter som annars försvinner vid upphettning.
Till exempel finns det antioxidanter i form av polyfenoler som är bra för hjärt- och kärlhälsan, flavonoler som neutraliserar fria radikaler och aminosyran tryptofan. Tryptofan hjälper till att bygga upp serotonin, vårt må-bra-hormon i kroppen.
Så den där rårörda chokladsåsen vi har på toppen kan man ju äta med lite gott samvete…
Hoppas du kommer tycka om den lika mycket som Niclas gör! 😉
Tips!
Glöm inte följa oss på Instagram eller Facebook för daglig inspiration!
Chokladkaka med touch av lakrits
Ingredienser
- KAKA:
- 12 st Dadlar
- 3 st Ägg
- 2 msk Kokosolja, neutral
- 2 dl Mandelmjöl
- 3 msk Raw kakao
- 2-3 tsk Lakritspulver
- 1 tsk Vaniljpulver
- 1 tsk Bakpulver
- 1 nypa Salt
- CHOKLADSÅS
- 6 msk Rawkakao
- 0,5 dl Honung
- 2 msk Smält kokosolja
- 2 msk Vatten
- GRÄDDE:
- 250 ml Kokosgrädde t.ex Garant
- 1 krm Vaniljpulver
- 1 tsk Kakaonibs Valfritt
Instruktioner
- Sätt ugenen på 150 grader.
Smörj och bröa en form på ca 21 cm med kokosolja och mandelmjöl.
smält kokosoljan. - Mixa ihop dadlar, ägg och kokosolja.
- Blanda ihop de torra ingredienserna till kakan. Smaka av hur mycket lakrits du vill ha, börja med 2 tsk. Då får du en touch av lakrits men inte en stark smak som tar över.
- Blanda ihop äggsmeten med de torra ingredienserna och häll i formen.
- Grädda i 15-20 minuter tills kakan är torr inuti med en sticka.
- CHOKLADSÅS:
Vispa ihop alla ingredienser och ringla såsen över den svala kakan. - GRÄDDE:
Se till att grädden är väl kyld, minst ett par timmar i kylen så den är fast.
Blanda med vaniljpulver och vispa fluffig med elvisp.
Toppa gärna kakan och grädden med lite kakaonibs för extra crunch.
Bakat denna kaka som smakar gudomligt till kaffet!
Hej Ulla,
Tack för att du tog dig tid att skriva, härligt att du gillar kakan!
Trevlig söndag!
/Mia
Helt magiskt god. Bröade formen med kokosflingor. Jättegott.
Hej Helena,
Vad härligt att höra! Tack för att du tog dig tid att sätta betyg och ge betyg, det uppskattar vi verkligen!
/Mia