Enkelt Fröbröd, men åh så gott! (Paleo)
Enkelt Fröbröd (Paleo)
Jag minns så väl när jag och Niclas gick runt på Coop hemmavid. Det var flera år sedan men jag hade redan då magproblem och experimenterade just då med att utesluta gluten och jäst. Jag scannade hyllorna med olika sorters mjöl och hittade en sån där färdigblandad bak-mix med titeln ”Stenåldersbröd” (ni vet hur de ser ut, det finns allt från bröd till muffins).
Jag läste innehållsförteckningen och det var en blandning av nötter, mandel och fröer som man i princip bara blandade i ägg och olja i. Så jag gick hem och googlade och hittade ett recept som vi sen använde och varierade i flera år. Så enkelt och gott bröd! Originalet hittar ni här.
Nu när jag återintroducerade solros och pumpafrön under jul och nyårshelgen, och det gått bra, så var det dags att göra det här brödet igen! Det är riktigt grovt, håller sig lääänge i kylen och kan varieras i oändlighet. Jag älskar recept som man kan justera efter det man har hemma, bara hålla sig till totalmängden.
Vilken Olja?
Eftersom originalreceptet innehåller rapsolja som är neutral i smaken valde vi att byta ut den mot Extra Mild Olivolja för att inte smaken från olivoljan skulle ta över. Det blev jättebra!
Inom Paleo undviker man vegetabiliska oljor pga. sin höga kvot Omega-6. Olivolja frikänns pga. sitt höga näringsinnehåll och att den är rik på b.la polyfenoler som bidrar till att skydda blodfetterna mot oxidativ stress (Förekomst av stora mängder fria radikaler).
Rapsolja, eller vegetabiliska oljor generellt, framställer man genom att man pressar fröet på växten. Avokadoolja och olivolja är de två undantagen där man istället pressar fruktköttet.
Rapsolja är det bästa alternativet därefter, då det är den vegetabiliska olja som innehåller minst Omega-6. Så det är helt enkelt ett val man får göra. I det här receptet funkade Mild Olivolja i alla fall fint!
Men nu skulle det ju inte handla om olja utan om bröd. Nåja, det far iväg ganska ofta när man tänker och skriver samtidigt…
Här kommer i alla fall receptet!
Enkelt Fröbröd (Paleo)
Man kan också helt utesluta den torkade frukten om man vill.
Ingredienser
- 200 g Mandel
- 200 g Pumpafrön
- 100 g Sesamfrön
- 100 g Solrosfrön
- 75 g Torkade Fikon Kan uteslutas
- 75 g Torkade Tranbär Kan uteslutas
- 2 tsk Salt
- 5 st Ägg
- 1 dl Extra Mild Olivolja Eller annan valfri olja t.ex neutral kokosolja
Instruktioner
- Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 °C vanlig ugn) .Klä en brödform med bakplåtspapper. (Inte helt nödvändigt men smidigt pensla annars formen med tex kokosolja eller ghee)
- Mixa mandlarna lite grovt i en mixer. Lite småmjöligt och lite stora bitar brukar det bli.
- Väg upp de övriga fröerna och blanda med mandeln.
Blanda i salt. - Skär bort den lilla knoppen på fikonen och hacka dem grovt.
Blanda i de hackade fikonen och tranbären i fröblandningen. - Vispa upp äggen, tillsätt oljan.
Blanda i fröblandningen. - Klicka i smeten i formen, jämna till ovansidan lite.
Grädda ca 60-70 minuter.
Låt svalna helt i formen. - Förvara i kylskåp så håller brödet 7-10 dagar. Minst.
Är så glad jag hittade ett bättre fröbröd utan kokosolja å havregryn.
Älskar nötter så mycket så jag får ont imagen när jag äter råa.
Därför blötlade jag nötter å frön först nån timme å hoppas det går bra fast smeten blev väldigt lös.
Hade i både chia- å physsilumfrön för säkerhets skull.
Väntar nu att det ska bli färdiggräddat😬!
Hej,
Vad roligt att höra! Jag hoppas att du ska tycka om det. smeten blir ganska lös, men eftersom det är mycket ägg så gör det inget och den stelnar fint ändå. Men chia och phylliumfrön skadar säkert inte. Går det sönder för lätt så prova enligt receptet igen 🙂
Smaklig spis! 🙂
/Mia
Hej har ni testat ha lite havssalt på eller i?
Hej,
Det är ju 2 tsk salt i receptet. Men lite extra havssalt/flingsalt på tror jag blir jättegott! Bara att testa 🙂
Hälsningar
Mia
Hej,
Bakar ofta det här brödet. Det är supergott. Funderar på om man skulle kunna ha lite riven morot i?
Carin 😊
Hej Carin,
Vad roligt att du gillar det:)
Ja det tror jag säkert går fint!
/Mia
Supergott!! Snabb fråga, hår det att frysa in? Vet inte rintigt om jag kan ära hela på 7-10 dagar😂
Hej Linda,
Det går jättebra att frysa in! Skär skivor först så tinar de snabbt.
Roligt att du gillade det!
Hälsningar Mia
Kanon Bröd ..håller sig mätt länge
Fantastigt gott Bröd .Nöt allergiker bara o ta bort nötter o ersätta med olika fröer
Du menar ”på grund av sin höga kvot omega 9” va? Omega 6 är ju bra och ngt vi är ute efter.
Ska prova ditt recept iaf 😉 Tack!
Hej Martin,
Nej, det stämmer det som står i texten. Omega-3 är de fetter som vi är ”ute efter” och som är antiinflammatoriska. Omega-6 fettsyror är också viktiga (och essentiella) men driver inflammation och som vi vill hålla nere i vår kost.
Hoppas du tyckte om receptet! 🙂
/Mia
Det här brödet gjorde mig lycklig 🙂 Bakade det för första gången häromdagen och det blev fantastiskt. Gjorde på ett ungefär som receptet men det blev lite valnötter i också då mandlarna inte räckte, så smidigt att ta det man har hemma. Fikon och aprikoser gjorde att det funkar lika bra som fikabröd. Nu har jag en ny favorit som är enkel att förbereda och håller bra i kylen. Enkel att ta med en skiva i en burk när man ska iväg också. Frukost eller mellis, funkar perfekt! Tack 🙂
Hej Annika,
Å vad härligt att höra att du hittat en ny favorit, sånt är så mycket värt i vardagen!
Tack för att du tog dig tid att skriva och ge betyg! <3
/Mia
Hej!
Jag skrev fel.
Alltså vilka grader och hur länge i vanlig ugn?
Och kan man använda något annat än mandlar?
Hej!
I vanlig ugn utan varmluft kan du köra 175¯C, tiden är den samma!
Ja, du kan byta mandlarna mot nästan vad som helst bara du håller dig till 200g totalt; mer av de fröerna som redan finns i receptet, andra nötter som paranötter, valnötter etc. Frön som chia, vallmo, eller varför inte jordmandlar 🙂
Det är roligt med det här receptet för man kan plocka det man har hemma bara man håller sig till total mängd (600g nötter/fröer)
Hoppas du ska tycka om det!
Hälsningar
Mia
hej, skulle det funka utan ägg? 🙂
Hej,
Du behöver något bindemedel, så istället för ägg kan du prova chiaägg eller gelatinägg. Recept till de båda varianterna hittar du här på sidan!
Hälsningar
Mia
Är temperaturen varmluftsugn eller vanlig ugn?
Hej Ebba, Denna brukar jag köra på varmluft!
Tack för input, jag ska uppdatera receptet. 🙂
Hälsningar
Mia
Hej Mia, super gott bröd! Går bta med salta såsom söta pålägg. Dessut enkel att baka.
Vad roligt att du tycker om det! Och tack för betyget 🙂
/Mia
Hej. Ser gott ut! Men undrar angående oljan, jag förstod inte riktigt. Är rapsolja okej att äta inom paleo? Trodde att man undvek rapsolja pga att raps är ett spannmål.
Hej Veronica,
Jaa det stämmer, generellt undviker man rapsolja inom Paleo. Men det är lite av en gråzon. En del är väldigt strikta och äter endast det som är ”godkänt”. En del tycker att Rapsolja är okej i mindre mängder då denna innehåller minst omega 6.På samma sätt som en del äter potatis men andra inte.
Anledningen att jag tar upp rapsoljan som ett alternativ är att extra mild olivolja kan vara lite lurig att få tag på. Och då är rapsoljan ett bra alternativ jämfört med övriga vegetabiliska oljor. Sen får man själv ta beslutet hur man vill göra. En fin kvalitetsrapsolja kan vara ok då och då om man känner så.
Hälsningar
Mia