Paleolussekatter med kokosmjöl (Paleo) Paleosaffransbröd
Paleolussekatter
Igår bakade vit klassiska paleolussekatter. Jag googlade och det finns många liknande recept, med lite olika mängd, baserat på kokosmjöl och kokosmjölk.
Personligen är jag inte så förtjust när kokossmaken skiner igenom så jag ska prova att baka på cassavamjöl istället. Men annars blev de bra! Till och med Niclas hummade godkännande och yngste sonen tuggade snabbt i sig en hel. Han hade hjälpt mig att baka så han var extra nöjd. Konsistens på deg och färdiga bullar blev bra och var lättjobbad.
Men man bör gilla kokosmjöl!
Här kommer således receptet, med ingredienser som du hittar på vanliga matvaruaffärer.
Det är dessutom en snabb deg att blanda ihop, du kan ha lussebullar färdiga på mindre än en timme.
Ha en fin söndag allesammans!
/Mia och Niclas
Test med andra ingredienser
Angelica kommenterade receptet här nedanför. Hon har använt sig av vår omvandlingstabell och bytt ut ägg och fiberhusk, hon skriver:
”Provade att ersätta med chiaägg och tapiokamjöl i stället för fiberhusk enligt omvandlingstabellen. Degen blev tämligen fuktig och svårformad. Möjligen hade jag för lite kokosmjöl när jag bakade ut degen, möjligen behövdes mer tapiokamjöl i degen (?) eller någon annan modifiering… Gott blev det i alla fall! ”
Byta till cassavamjöl
Vill du byta ut Kokosmjölet mot Cassavamjöl får du byta till ca 5-5,5 dl Cassavamjöl från Dorimax för att degen ska gå ihop och gå att forma.
Smaken blir jättegod, helt utan kokos om du dessutom tar neutral kokosolja.
Dock blir de lite torra och hårda dagen efter. Men om man värmer dem lite i tex micro så mjuknar de igen.
Provar du att ersätta ingredienser med något annat, meddela oss gärna så delar vi med oss av varianterna!
/Mia
Paleolussekatter med kokosmjöl
Ingredients
- 4 st Ägg
- 1 dl Kokosmjölk
- 0,5 dl Smält kokosolja
- 1 msk Honung
- 1 dl Kokosmjöl
- 3 msk Fiberhusk
- 2 tsk Bakpulver
- 1 g Saffran
- 1 tsk Kardemumma (gärna hela)
- Pensling:
- 1 st Ägg
- Russin
Instructions
- Sätt ugnen på 200 grader. Klä en plåt med bakplåtspapper.
- Vispa ihop ägg, mjölk, olja och honung med elvisp.
- Mortla kardemummakärnorna. och blanda ihop med de övriga torra ingredienserna i en bunke.
- Blanda ner mjölblandningen i äggsmeten noga och låt sen stå och svälla i ca 5 minuter. Den är väldigt blöt först men efter en stund blir den till en deg.
- Stjälp upp på bänken och pudra på med lite till kokosmjöl och baka ihop till en deg som inte kladdar så mycket.
- Dela degen i 8-10 bitar och rulla lussekatter.
Sätt i russin och pensla med uppvispat ägg. - Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter, eller tills det fått fin färg.
Provade att ersätta med chiaägg och tapiokamjöl i stället för fiberhusk enligt omvandlingstabellen. Degen blev tämligen fuktig och svårformad. Möjligen hade jag för lite kokosmjöl när jag bakade ut degen, möjligen behövdes mer tapiokamjöl i degen (?) eller någon annan modifiering… Gott blev det i alla fall! 🙂
Hej Angelica,
Tack för din feedback, och roligt att du provat receptet. Härligt att det resultatet blev gott i alla fall! 🙂
God Jul!
/Mia