Tjälknöl med Salsa Verde till söndagsmiddag? (AIP/Paleo)
Det här får bli middagstipset till helgen, kanske en plan för söndagssteken? Vi har nämligen mumsat tjälknöl den här veckan. Egentligen skulle den blivit klar i lördags men jag var lite för tidsoptimistisk så det blev inte riktigt så.
Det är ju Niclas som lagar mat hemma hos oss, jag bakar. Men det här är faktiskt ett kött som till och med jag fixar med perfekt resultat.
Tjälknöl lagar ju liksom sig självt, och om man är lite all-over-the-place som jag är just nu så passar det utmärkt. Sist jag gjorde tjälknöl glömde jag den först i ugnen nån timme och sen i saltlagen några timmar till. Men det blev gott ändå! (Glömmer man den i saltlagen kan man lägga den nån timme i kallt vatten så dras saltet ur.) Vi har otroligt många bollar i luften just nu men snart så kommer det lugna ner sig och vi har lite roliga nyheter att presentera! Men tillbaka till köttet;
När vi var uppe hos pappa i dalarna sist fick vi, som alltid, med oss lite älgkött. Bland annat den här älgrullen som nu blev tjälknöl. Men
det går bra att göra tjälknöl på alla möjliga olika djur och köttbitar. Tex lamm, nöt, ytterlår, rulle etc.
En god liten röra till är den här Salsa Verde-varianten, fast vi uteslöt själva sardellerna. Jag kan gott tänka mig sardeller men jag hittade inga utan en massa skumma tillsatser så det fick vara! Det blev väldigt gott ändå och en frisk touch till det möra köttet.
Servera till exempel med spaghettipumpa, blomkålsris eller ugnsgratinerade rotfrukter.
Tjälknöl
Lamm, Nöt, Vilt etc.
Fransyska, innanlår, rulle etc.
Ingredients
- 500 g Fryst Älgrulle eller annat kött
- SALTLAKE:
- 5 dl Vatten
- 1 dl Salt
- 0,5 msk Timjan
- 0,5 msk Rosmarin
- 0,5 msk Dragon
- 1 st Vitlöksklyfta
- 1 st Lagerblad
- 10 st Svartpepparkorn Uteslut vid AIP
Instructions
- Sätt ugnen på 90 grader.
Lägg det frysta köttet på ett galler med en plåt under.
Låt stå i några timmar. När köttet tinat kan man sticka in en ugnstermometer i mitten av köttet. Låt stå tills köttet blivit 70-75 grader, ta ut det och låt svalna.
Det kan ta upp emot 5-6 timmar. (Beroende på storlek) - SALTLAKE:
Medans köttet svalnar eller nästa dag, koka upp alla ingredienser till laken och låt den svalna. - Lägg köttet i dubbla plastpåsar och häll över laken. Stäng påsen och se till att hela köttet täcks av laken. Låt stå 3-5 timmar.
- Ta upp köttet, skiva och servera med Salsa Verde.
Salsa Verde
Ingredients
- 1 kruka Bladpersilja
- 2 st Myntablad
- ca 3 st Sardeller Valfritt
- 1 msk Kapris
- 0,5 dl Olivolja, gärna mild
- 1 st Liten vitlöksklyfta
- lite pressad citronsaft, efter smak
- Smaka av med salt och svartpeppar
Instructions
- Lägg ingredienserna utom olivoljan i en hög behållare som får plats med en en stavmixer. Mixa några sekunder.
- Häll i oljan medans du mixar några sekunder tills allt är blandat.
- Smaka av med salt, peppar och vitlök.