Äggsmör till söndagsfrukosten? (Paleo)
Äggsmör låter kanske inte så inbjudande men är ett väldigt gott pålägg, eller mellanmål, som går lätt att variera efter det man har hemma. Ja, man bör ju ha ägg och ghee (klarnat smör) förståss. Men sen kan man freestyla lite!
Det senaste har jag ätit det som mellanmål direkt som det är eller på knäckebröd. Mättande och jättegott! Dessutom smidigt att ha med sig som matsäck. Så varför inte göra lite äggsmör till söndagsfrukosten imorgon?
Efter några månader med strikt aip var ghee och ägg det jag återintroducerade först.
Det var verkligen himmelriket, för de två öppnade upp för så många nya varianter av mat och bakning och underlättade vardagen i familjen.
Ägg är dessutom oerhört nyttigt; näringstätt och näringsrikt. Ägg innehåller i stort sett alla näringsämnen bortsett från fibrer och C-vitamin.
Äggets nyttigheter:
– Rikt på Vitamin B12, ett ekologiskt kokt ägg innehåller 78% av RDI!
– Men också mycket av andra vitaminer så som E-, K-, D-, B och A-vitaminer och folat.
– Högt protein
– Mineraler så som Jod, fosfor, selen och järn.
– Ägg innehåller alla essentiella aminosyror som din kropp behöver, alltså de aminosyror som din kropp inte kan skapa själv utan måste tillföras genom maten.
Trevlig helg allihopa!
Glöm inte följa oss på Instagram för mer vardagsinspiration.
/Mia och Niclas
Tips!
Äggsmör är underbart på en knäckemacka, recept på vårt knäckebröd hittar du här.
Äggsmör
Ingredients
- 1 st Kokt, hackat ägg
- 1-1,5 msk Ghee, rumsvarmt
- Ca 7 st Svarta oliver, hackade
- 2 skivor Skinka, hackad/strimlade
- Färsk persilja
Instructions
- Rör ihop alla ingredienser - Klart!