Revben, perfekt höstmiddag! (AIP/Paleo)

Revben, perfekt höstmiddag! (AIP/Paleo)

Tänk att det snart är november! Hösten, med den friska luften är fantastiskt. Speciellt efter den här otroligt heta sommaren så är det lite extra härligt med frisk, klar luft. Och i och med att man är mer inomhus, tar det lite lugnare och gärna sitter framför brasan så kommer lusten till långkok, grytor och lite mer rejäl mat. Eller hur man nu ska uttrycka det. Ni fattar.

Det är mysigt att stå i köket och dona, maten får gärna ta tid. Doften sprider sig överallt. I helgen kokade vi benbuljong på älgben och det luktade fantastiskt i hela huset. Snacka om långkok. Mormor hade varit stolt.
Lukten ger mig så många minnen från barndomen med allt från köttgrytor, buljong, pappas pölsa och mormors fina förkläden.
Men nu skulle vi ju prata om revben! Revben som vi beställt från Vikaryd, en gård utanför Alingsås som har fantastiskt fint gräsbeteskött. Gräsbeteskött ger bl.a. en bättre balans av Omega-3 (inflammationshämmande) och Omega-6 (inflammationsdrivande).

Paleo, AIP och barn-godkända

Koka och sen griljera revben är fantastiskt gott och även om vi gärna äter det året runt blir det lite speciellt på hösten. De här godingarna är dessutom enkelt att göra aip, ta bort vit och svartpeppar bara. Som vi brukar säga; Paleo, AIP och barn-godkända. Väldigt goda både kalla och varma!
Så koka dem ena dagen samtidigt som du ändå gör middag. Låt stå i sin lag och svalna över natten, tex på balkongen eller altanen om den inte får plats i kylen. Sen är det bara att skära upp, griljera i ugnen så har man middagen klar på 30 minuter dagen efter!

Tips!
-Använd gärna avokadoolja i marinaden, den tål hög värme bättre än olivolja. Vi använder den här som vi köper på Ica, men finns att få tag på lite här och där samt olika märken.
– Coconut aminos är ett väldigt bra substitut till soya och finns att beställa på nätet.

Tips2!
Servera med spaghettipuma, blomkålsris eller bara med en enkel sallad. En klick äppelmos är gott till!

Revben (AIP/Paleo)

Ingredients

  • STEG 1: Koka
  • 1 kg Revben
  • 1 st Morot
  • 1 st Gul lök
  • 15 st Vitpepparkorn hela Uteslut för AIP
  • 2 tsk Salt
  • 3 st Lagerblad
  • STEG 2: Griljera
  • 0,5 dl Avokadoolja eller olivolja
  • 2,5 msk Coconut Aminos
  • 1 msk Ingefära mald eller färskriven 1,5 msk
  • 1,5 tsk Färsk Rosmarin, finhackad eller torkad, 1 tsk
  • 2-3 st Pressade vitlöksklyftor
  • 1 msk Honung
  • 2 tsk Dragon hackad
  • 2 nypor Flingsalt
  • 1 krm Svartpeppar, färskmalen Uteslut för AIP

Instructions

  • STEG 1: Koka
    Lägg revbenen i en stor gryta. Skala och hacka morot och löken grovt.
  • Häll på med vatten så att revbenen täcks.
    Koka upp och skumma av.
  • Lägg i morötterna, löken och kryddorna, låt koka på svag värme i ca 1 timme.
    Vänd gärna på köttet då och då.
  • När de kokat klart låt köttet svalna i sin lag. 
  • STEG 2:
    Sätt ugnen på 225 grader grillfunktion.
    Ta upp köttet och skär det i lagom stora bitar. 

  • Blanda ihop alla ingredienser till marinaden i en skål.

  • Lägg köttet i en bunke och häll över marinaden. Blanda.
  • Klä en plåt med bakplåtspapper och lägg ut revbenen. Pensla på marinaden som lagt sig i botten på skålen.
    Kör i ugnen i ca 20 minuter tills de fått fin färg.
    Vänd gärna på dem efter halva tiden.
    Klart!


2 thoughts on “Revben, perfekt höstmiddag! (AIP/Paleo)”

  • Låter jättegott och skall testas, men… du tipsar om att ta avokadoolja i.st.f olivolja i marinaden men i receptet står ingen olja med alls. Är det jag som missuppfattar något eller har oljan ”försvunnit” bland ingredienserna?

    • Hej Beatrice,
      Tack så mycket för att du uppmärksammat detta! Receptet var fel och oljan fattades. Nu har vi uppdaterat det och det ska stämma!.
      Mängden coconut aminos får man smaka av lite efter tycke och smak. Vi brukar ta ungefär 2 msk.
      Tack igen och hoppas att du kommer tycka om receptet:)
      Hälsningar
      Mia och Niclas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg