Kycklingburgare med paleobröd
Hamburgare med bröd brukar vara ett lite halvdant matval och oftast, i alla fall hos oss, lite dåligt-samvete-snabbmat som man ändå vet att barnen äter. På sommaren när man börjar grilla blir det lite bättre när man gör egna burgare med massa goda tillbehör. Men det kan faktiskt vara en riktigt bra lunch eller middag också, som här i form av kycklingburgare med paleobröd. Jag har samlat ihop recepten på de olika delarna här nedan.
Tillbehören och brödet
-Igår insåg vi plötsligt att ett paket kycklingfärs behövdes tas om hand innan den blev dålig så vi stekte ett gäng saftiga kycklingburgare. Det tar inte så fasligt lång tid att göra, körs klart i ugnen och går finfint att frysa.
-Paleobrödet går snabbt att röra ihop och sköter sig självt i ugnen. Jag startade morgonen med att baka dem.
-Smörgåsgurkan, som blev en bra ersättning av någon typ av sås är bra att ha i kylen. Men går också att göra i ordning samma dag som man vill äta den. Inlagd gurka som håller lite längre hittar du här.
– Sen är det ju bara att slänga på de godsaker man har hemma; grönkål, persilja, gurka, tomat, rödlök etc.
Detta får bli vårt middagstips den här helgen! Dessutom har man rejält med mat över för veckans matlådor.
Saftiga Kycklingburgare
Ingredienser
- 800 g Kycklingfärs
- 1 st Gul lök För fodmap, byt till det gröna på salladslök
- 2 st Vitlöksklyftor, pressade För fodmap, vitlöksolja
- ½ st Stor squash, eller 1 hel liten
- 1 st Stor morot
- 3 msk Hackad timjan
- 2 st Ägg
- Vitpeppar
- Salt
- 3 msk Ghee eller kokosolja/smör
Instruktioner
- Hacka löken och pressa vitlöksklyftorna.
Riv squashen och moroten grovt.
Hacka timjan fint. - Lägg kycklingfärsen och alla ingredienserna (utom Ghee) i matberedaren. Krydda.
- Kör i matberedaren eller rör ihop för hand tills smeten är jämn och börjar "tråda sig". Då kommer hamburgarna hålla ihop fint.
- Forma hamburgare med blöta händer eller använd en hamburgerform som man blöter lite med vatten, annars fastnar smeten.
- Grilla klart hamburgarna ELLER
- Stek så de får fin yta i stekpannan, kör sedan klart dem i ugnen i 10 minuter på 200 grader.
Luftigt paleobröd helt enkelt. (Paleo/LCHF)
Dela degen i 6 delar för hamburgerbröd. (Platta till) Toppa med sesamfrön.
Dela degen till 10 delar och rulla till 12cm långa "korvar" för korvbröd.
Ingredienser
- 3 dl Mandelmjöl
- 5 msk Fiberhusk
- 2 tsk Bakpulver
- 1 tsk Himalayasalt
- 2 tsk Äppelcidervinäger
- 3 dl Kokhett vatten
- 3 st Äggvitor
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. - Häll ner det heta vattnet, vinägern och äggvitorna i bunken och vispa med elvisp i ca 30 sekunder, inte längre.
- Degen blir kladdig och lite "limmig".
- Stjälp upp degen på bänken och dela i 10 delar. Knåda ihop varje del för sig och platta till lite på en bakpappersklädd plåt.
Lägg inte för tätt, brödet dubblar i storlek i ugnen. - Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. De är färdiga när de låter ihåliga när man knackar på undersidan.
OBS! Rör bröden så lite som möjligt, de faller lätt ihop då. - Låt bröden svalna en stund på plåten och "sätta sig" innan du flyttar över dem på ett galler för att svalna helt innan de stoppas i burk eller påse.
Tips! De är väldigt goda att rosta.
Pressgurka
Ingredienser
- 2 st Västeråsgurkor eller 1 vanlig slanggurka
- 3 krm Salt
- 2 msk Ättiksprit 12%
- 1 dl Vatten
- 1 msk Honung
- 0,5 dl Hackad persilja
- 0,5 krm Vitpeppar
Instruktioner
- Skiva gurkorna tunt med mandolin eller osthyvel. (Man behöver inte skala gurkan)
- Lägg gurkskivorna med saltet i en skål. Lägg på tex en assiett på toppen och sedan en tyngd, tex mortel, ovanpå.
Låt stå i ca 30 minuter. - Under tiden blanda vatten, ättiksprit och smaksättningarna i en skål.
- När gurkorna stått i ca 30 minuter häll bort det överflödiga vattnet och häll över lagen. Blanda.
Häll upp på burk och se till att alla skivor täcks av lagen.
Låt stå ca 30 min. -Klart!