Jordmandelgröt (AIP) Prova nya grötsorter!

Jordmandelgröt (AIP) Prova nya grötsorter!

Gröt är en riktigt bra start på dagen, det har vi fått höra sen vi var små. Nu på helgen äter jag alltid någon variant av gröt och har gjort så i många år. Men när man inte kan äta den klassiska havregrynsgröten eller andra spannmålsalternativ så kan det kännas lite hopplöst.
Innan jag slutade helt med spannmål och bara uteslöt gluten provade jag gröt på bl.a. bovete och quinoa och olika havregrötar som fick stå över natten. Jag blev positivt överraskad, det var många som blev riktigt goda! Jag har faktiskt en fin liten bok som bara handlar om gröt…

Lösningen

Höjer man blicken lite från våra klassiska svenska livsmedel så hittar vi plötsligt flera nya alternativ! Cassavagröt, ”Risgrynsgröt” på tapiokapärlor och, som här, jordmandelgröt! Men vi har även sett varianter med ägg, kokbanan, mandel och kokos. De återstår att prova och vi lovar att återkomma med rapport?
Det här med gröt är väldigt individuellt, man äter med och utan mjölk, med smör, frön, frukt eller bär. En del vill ha klumpigt, en del slätt.
Möjligheterna verkar vara oändliga. Och de kanske de är även med paleo eller aip?

Liten knöl

Jordmandeln, eller Tigernöt eller Chufa, är ingen mandel eller nöt utan en rotknöl från en gräsväxt.
Den är en bra källa till kostfiber, har lågt GI och innehåller E,D och K-vitamin.
De skalade jordmandlarna innehåller mindre fytinsyra vilket är bra. Fytinsyra hindrar nämligen upptag av mineraler i tarmen.

Jordmandelmjölet finns både som finmalet och grovt. Gröten går bra att göra på vilket som. Det beror bara på vilken textur och konsistens du vill ha. På bilden har vi använt fint mjöl.
Jordmandelmjölet har blivit för oss en riktigt bra ersättning för mandelmjöl, lite samma textur och naturligt sött. Jag mår inte helt bra på för mycket mandelmjöl så det här är en superlösning. I de flesta bakrecept är det bara att byta rakt av med samma mängd som mandelmjölet.

Vi beställer använder jordmandlar och mjöl från PaleoLita.

Tips!
Gör din egna mandelmjölk och servera till gröten. Klicka på länken för recept!

Tips2!
Är du nyfiken på Jordmandlar? Prova vår nöt och mandelfria blåbärsgranola!

Tips3!

Äter man inte så strikt utan vill utesluta gluten bara så har Cecilia Folkesson flera recept på varianter av gröt.

Jordmandelgröt

Om man vill kan man krydda gröten med tex kanel och kardemumma (EJ AIP)!
Portioner: 1 portion

Ingredienser

  • 2 dl Vatten
  • 1 dl Jordmandelmjöl Grovt eller fint
  • 1 nypa Salt

Instruktioner

  • Blanda ingredienserna och koka upp under omrörning. 
    Låt sjuda några minuter till önskad konsistens.
  • Servera med frukt eller bär och lite mandelmjölk (EJ AIP)!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg