Grymma Grönkålschips to the rescue!
I perioder gör vi grönkålschips i parti och minut. Sen plötsligt glömmer vi bort dem under en lång period. (Oklart varför eftersom det är ett sånt superbra snacks, perfekt under aip-perioden då man saknar snacks i största allmänhet.)
Men så slog det mig att vi givetvis måste ha med oss grönkålschips på semestern. (Vi håller ju på att jobba med en lista på fiffiga saker att ta med till Cypern om ett par veckor och som ska underlätta och möjliggöra att jag slipper göra aip-avsteg. Kolla in sötpotatischips!)
Vi har dessutom odlat grönkål för första gången i trädgården, i krukor faktiskt, och de har växt nåt oerhört!
Så det var bara att gå ut att plocka sig en rejäl bukett och göra chips, så enkelt och så otroligt gott. Sältan är ju underbar i värmen också. Viktigt att fylla på med både vätska och salt för att hålla balansen i kroppen.
Så när man sitter där och chipsar kan man ju dessutom gotta sig med att grönkål är riktigt nyttigt också! Här är några exempel på vad Grymma Grönkålen innehåller:
*Rikt på fibrer
*Innehåller massor med nyttiga vitaminer som A och C-vitamin
*Han man valt bort vanlig mjölk är grönkål en superbra källa till kalcium!
*Rikt på och mineraler, kalcium och järn.
*Grönkål innehåller ALA som omvandlas till de nyttiga omega-3-fettsyrorna DHA och EPA.
Trixet med att få chipsen riktigt spröda, och inte alls beska, är att köra dem på max 80 grader i ugnen och med luckan lite på glänt. Perfekt varje gång!
Grymma Grönkålschips
Ingredienser
- 10 st Blad grönkål ca 250g
- 2 msk Olivolja
- Havssalt
Instruktioner
- Sätt ugnen på 80 grader.
Skölj av bladen och torka dem med handduk. - Klipp bort stjälken i mitten och riv bladen i bitar, ca 5x5 cm.
De krymper mycket i ugnen. - Lägg i en bunke och häll på olivoljan och ett par rejäla nypor salt.
- Massera/knåda grönkålen i några minuter så bladen blir lite mjuka.
Täck en plåt med bakplåtspapper och bred ut grönkålen. - Grädda i ugnen med luckan lite på glänt i ca 40-45 minuter.
Kolla så chipsen är helt torra, annars kör lite till.