Krämig jordgubbsglass med syrlig swirl
Glasskrav vs glassbehov
Nätet har exploderat med glassrecept i värmen och vi har provat en massa recept som vi hittat både här och där. Alla har blivit goda men ingen har, i min mening, blivit perfekta. Fått den där perfekta konsistensen.
Det blir liksom lite för isigt, lite för stenhårt och lite för osmidigt att försöka skopa upp eller äta på pinne. En glass vi gjorde var supergod i smaken men tog 30 minuter att tina tillräckligt för att kunna hugga loss en bit. Då har ju alla andra ätit upp?!
Glasskrav vs glassbehov
Men sen kom det, mitt halleluja moment, inspirationen som saknats, den där asbra iden som man bara vet kommer att funka.
Alltså jag inser att jag bygger upp förväntningarna skyhöga här…. Men nu pratar vi om en person som levde på glass under hela tonåren. Jag har höga glasskrav helt enkelt. Och nu vill jag kombinera det glassbehovet med att göra en glass som passar oss idag, inte mitt socker-, och mjölk-höga tonårsego!
Ok, tillbaka till idén. Jag har ett supergammalt recept på en fryst Citron och lime cheesecake som är på äggvitor, gräddfil, socker, grädde etc, inget som går att äta idag men det gav mig inspiration. Den här cheesecaken har beställts av vänner massor med gånger, gjorts på löpande band i en hyrstuga på Gotland inför 50-års kalas och hällts upp i muffinsformar för att bara kunna komma åt en portion. Den är alltså så god. Den tar dessutom ett bra tag att göra med gräddfil över natten etc. Under åren har den justerats till att bli både gluten och laktosfri.
Konsistenslösningen
Så plötsligt inser jag att precis den konsistensen kommer funka superbra som glass. Någon typ av Lime och Citron får gärna vara delaktig. Jag älskar allt som är syrligt. Min man, not so much. (Men det gör det lite extra roligt att smyga in)
Så en hel del vispande och planerande senare så hade jag knåpat ihop ett recept. Följde det, misslyckades lite på vägen och började om.
Och sen, i min högst objektiva mening, blev det ett perfekt glassrecept på (nästan) första försöket!! (Om jag låter lite självbelåten är det helt med mening!);)
Krämig, inte isig, ingen kokossmak, går att skopa efter en normalstund och med det där lilla syrliga…
Det blir en del disk, men man kan ju roa sig med att slicka av fingret lite från varje bunke innan man sköljer….:)
Så under tiden vi väntar på att värmen ska komma tillbaka, ladda frysen så är det bara att hänga i solen sen!
I receptet har vi blandat i syrlig lemoncurd för lite extra lyx, receptet hittar du här nedanför eller läsa lite mer om det via den här länken: Citron och Limecurd!
Tips!
Vi har fler recept på glass och godis, kika i receptmenyn ovan eller klicka direkt här.
Krämig jordgubbsglass med limecurd swirl
Ingredients
- 1 burk Kokosgrädde väl kyld Garant
- 0,5 tsk Vaniljpulver
- 2 st Äggulor
- 2 st Äggvitor
- 1 msk Honung
- 250 g Färska eller frysta jordgubbar/hallon
- 0,5 dl Lime och Citroncurd
Instructions
- Se till att äggen är rumstempererade, separera dem.
- Vispa väl kyld Kokosgrädde fluffigt med elvisp. (Den får gärna stått i kylen över natten. Förpackningen ska kännas hård)
- Vispa äggulor och honung pösigt.
- Mixa jordgubbar slätt (eller med lite bitar i) i en bunke med tex stavmixer, addera vaniljpulver.
- Vispa äggvitorna till ett fast skum.
- Vänd ner kokosgrädden i ägguleblandningen.
- Vänd ner jordgubbsmixen och rör om.
- Vänd sist i äggvitorna i smeten. Rör noga men försiktigt.
- Häll upp smeten i glassformar, lägg i lite lemoncurd då och då och rör till curden lite grann med tex baksidan på en smal tesked för att sprida den. (Eller något annat pinnliknande) Det går givetvis bra att frysa in i burk också. Garnera med lite skivade jordgubbar!
- Sätt i pinnar och in i frysen! Låt stå minst 5 timmar men gärna över natten.
Lime och Lemoncurd
Ingredients
- 2 st Ekologisk Lime Ca 0,5 dl saft
- 2-3 st Ekologiska Citroner Ca 1,5 dl saft
- 2 st Äggulor rumsvarma
- 1 st Helt ägg rumsvarmt
- 1,5 dl Honung
- 100 g Ghee /smör
Instructions
- Riv skalet och pressa saften ur lime och citroner.
- Vispa äggulor, ägg och honung poröst med elvisp i en rostfri bunke. Det tar flera minuter.
- Lägg i det rivna skalet och fruktjuicen, smaka av såsen ha i lite mer honung om det behövs.
Ställ skålen i ett vattenbad på spisen och låt vattnet koka hela tiden under. - Rör om tills smeten tjocknat, det tar ca 20-25 minuter.
- Lägg i smöret och rör om noga.
- Häll upp på glasburkar och låt svalna.
Förvara i kylskåp.