Ingefärakakor med mandelmjöl och dadlar (Paleo)
Nu när jag återintroducerat Ghee och Mandel så äter jag alltså inte en strikt AIP-kost längre. Och så plötsligt gick det att göra kakor!
Ska jag vara ärlig är jag nästan lika glad för att baka, utan halvbra kompromisser, igen som att jag blivit av med kortisonet….
Lagom till min födelsedag fick jag ett recept på Kola och ingefärakakor från Sarablabar på Instagram.
Jag justerade receptet lite eftersom jag äter ghee istället för smör och försöker minimera kokosmjöl pga fodmap. (Jo, jag vet att mandelmjöl också är fodmap men jag fokuserar inte på det just nu, och små mänger verkar gå bra i alla fall. A girls gotta live…)
Och resultatet blev så gott att inte bara jag och mamma åt dem utan resten av gästerna också. Kakorna var slut när de gick!!
Man kan göra dessa som klassiska kolakakor och rulla dem till längder och sen skära diagonalt, men jag tyckte det var svårt att få rullarna att hålla ihop så jag gjorde bollar och tryckte till med gaffel istället.
Piece of cookie!
En variant av samma recept, utan mandelmjöl och dadlar hittar du här.
Ingefärakakor
Ingredients
- 50 g Mjukt Ghee eller smör
- 4 st Färska Dadlar
- 1 msk Honung
- 1 dl Mandelmjöl
- 1 dl Cassavamjöl från Dorimax eller kokosmjöl eller 50/50
- 0,5 tsk Bikarbonat
- 1 krm Vaniljpulver
- 1 msk Malen ingefära
Instructions
- Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ihop honung, urkärnade färska dadlar och rumsvarmt Ghee till en krämig smet. - Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke och blanda sen ner dem i smeten.
- Rulla bollar och lägg ut glest på en plåt med bakplåtspapper.
Tryck till bollarna med gaffel och grädda ca 10 minuter.
Håll koll, de blir snabbt gyllene!
Kakorna är väldigt mjuka och faller isär om man försöker flytta dem direkt. Låte dem svalna lite på plåten och flytta sen över på galler. - Uteslut ingefäran och lägg i extra vaniljpulver för en mer klassisk kolavariant!