Knapriga Cassavakex med timjan (AIP)
Knapriga Cassavakex
Även om man äter enligt det Autoimmuna Protokollet vill man ju vara med och kunna äta lite gott när ostbrickan åker fram!
Här är ett recept på våra Knapriga Cassavakex. De är supergoda och helt mjölk-, spannmål- och nötfria. Receptet följer alltså det Autoimmuna protokollet.
Viktigt att tänka på när man använder Cassavamjöl är att det kan skilja mycket i kvalitet. Vissa består mer av stärkelse och inte mjöl. Det påverkar hur mycket vätska som sugs upp och således slutresultatet.
Det går bra vilket som, men eftersom de beter sig lite olika har vi skrivit de olika varianterna i receptet nedan när man använder Cassavamjöl från t.ex Dorimax eller Raw Food shop.
De blir väldigt goda vilket du än använder!
För AIP-pålägg bred på vår Rödbeta & Palsternackapuré eller gör ett gott Vitlöks- eller ÖrtGhee.
Äter du cashewnötter eller ägg så är vår Mjölkfria Cream Cheese fantastiskt, eller doppa i en god Vitlöks Aioli!
Knapriga Cassavakex
Ingredienser
- 3 dl Cassavamjöl (Dorimax) (2 dl från Raw food shop)
- 0,5 dl Potatismjöl eller kokosmjöl
- 0,5 tsk Salt
- 1,5 tsk Timjan
- 2,5 dl Kokosmjölk
- 1 msk Olivolja
- 0,5 tsk Flingsalt Topping
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader,
- Blanda cassavamjöl, potatismjöl, salt och timjan i en bunke.
- Rör i kokosmjölk och olivolja, blanda noga.
Beroende på vilket mjöl du använder blir konsistensen olika. Här har vi använt Dorimax mjöl och då blir det en smet. - Bred ut smeten på ett bakplåts papper, täck gärna större delen för tunnare kex.
Strö på flingsalt.
(Har du en deg så kavla ut mellan 2 bakplåtspapper och skär rutor samt flingsalta.) - Grädda i ca 2 minuter, ta sen ut plåten och skär rutor till lagom kexstorlek.
Grädda totalt ca 15 minuter i 175 grader.. - Sänk värmen till 150 grader och grädda tills kexen är torra. Man kan vända på dem efter en stund. Det hela tar ca 30-40 minuter beroende på tjocklek på kexen och ugnen.
Mycket, mycket goda kex och super enkla att göra!! Även bättre med rosmarin 🙂
Härligt att du hittat en egen god variant! Man kan leka och prova med en massa olika kryddor… 🙂
/Mia