Regnbågsgratäng (Paleo)
Regnbågsgratäng
Det här har blivit en ny rotfruktsgratäng-favorit! Regnbågsgratäng får den heta eftersom den blir så vacker med alla färger.
Vi såg nåt liknande på en amerikansk sida, men utan recept så det var bara att ställa sig och improvisera. Man blir lite glad av att både göra och äta den, ”Eat your rainbows” är ju ett populärt uttryck. Det gör man verkligen här!
Och faktiskt, den är god kall också, men oslagbar varm! Vi har gjort den en dag i förväg och sen värmt upp den innan servering. Fördelen med det är att äggstanningen verkligen sätter sig och den blir lite extra vacker när man skär upp den. 🙂
Man kan göra äggstanning med valfri mjölk istället för att bara använda en herrans massa ägg som i receptet.
Vi ville inte använda kokosmjölk eftersom vi ville undvika kokossmaken, och vi kunde inte använda mandelmjölk eftersom min bror är allergisk. Därför valde vi att bara använda uppvispade ägg vilket funkar jättebra. Men vill man använda mjölk kan man givetvis göra så.
Notera också att det är en ganska stor form vi använt, 10-12 portioner.
Om du förbereder gratängen någon dag innan servering försök kyla ner gratängen fort i ett vattenbad eller ut på balkongen/altanen. Då går det bra att värma upp rätter med spenat i igen.
Regnbågsgratäng (Paleo)
Ingredients
- ca 400 g Sötpotatis
- ca 400 g Rödbetor
- ca 400 g Morötter
- 1 st Blomkålshuvud
- 2 dl Tinad Hackad Spenat
- 50 g Grönkål
- 0,5 kruka Färsk Basilika
- 0,5 kruka Färsk Persilja
- ca 19 st Ägg Valfritt: Minska antal ägg och addera valfri mjölk. till äggstanning.
- 1 tsk Salt
- 2 krm Vitpeppar
- 1 krm Svartpeppar
Instructions
- Klä en form med bakplåtspapper och sätt ugnen på 175 grader.
- Skala och skiva sötpotatis, rödbetor och morötter.
Lägg först ett lager med rödbetor. - Lägg sötpotatisen ovanpå rödbetorna.
- Lägg morötterna ovanpå sötpotatisen,
- Vispa upp äggen med elvisp.
(Gör ev äggstanning med mjölk) - Hacka persilja och basilika samt riv grönkålen i mindre bitar (skär bort stjälken).
Blanda dem tillsammans med spenaten i de uppvispade äggen.
Krydda med salt och peppar. - Häll över äggstanningen över rotgrönsakerna. De ska nästan täckas.
- Skiva blomkålen och lägg överst. Tryck till så att lite äggstanning blöter ner blomkålens ovansida.
- Grädda i 45-60 minuter.
Känn efter med sticka så allt är genomgräddat och äggstanningen "stannat".
Om du förbereder gratängen någon dag innan servering försök kyla ner gratängen fort i ett vattenbad eller ut på balkongen/altanen. Då går det bra att värma upp rätter med spenat i igen.
Jag ska göra denna som en sidorätt vid dagens släktkalas. Behöver man inte salta lite på varje lager? Sen undrar jag också om de olika grönsakernas relativa tjocklek på skivorna, så att alla blir lika genomgräddade. Har du erfarenhet av att någon behöver vara tunnare eller tjockare, så att inte några blir överkokta medan andra fortfarande är för mycket al dente?
Hej Linda,
Vad roligt! Hoppas den kommer uppskattas av alla!
Både sötpotatis, rödbeta kan du skiva ungefär lika tjockt, medan morötterna beroende på storlek blir ju att man lägger dem lite som stavar. Skivorna ska inte vara för tunna eftersom de ska vara inne 45-60 min.
blomkålen på toppen kan vara lite tjockare kanske 1 cm i alla fall. Annars faller de isär också.
Lycka till!
/Mia