Nyttiga ingefäragummies, gelégummies, för att mota bort förkylningen! (Paleo/AIP)
Inlägget innehåller annonslänkar
IngefäraGummies
Nyttiga gelégummies, eller gelégodisar, har jag länge tänkt prova. De ser lite roliga ut och kan göras med olika bär och frukter. Jag saknar egentligen inte godis, men ibland är de ju trevligt att bara ta en bit av nåt gott i förbifarten. Ni vet när man öppnar kylen bara för att hitta nåt? Då brukar vi svära lite och konstatera att där bara finns ingredienser…:) Det är inte en morot man är ute efter när man gör den där lilla kylskåpssvängen.
Men nu kan jag hitta ingefäragummies. (Ett bra alternativ kan vara rawbollar också)
Jag har gjort det här receptet några gånger nu och de är riktigt goda, syrliga och fräscha!
Egentligen är det fel att kalla dem godis faktiskt. Egentligen är det en riktigt bra mota-bort-förkylnings-snack.
Eller en halstablett i geléform.
En ingefärashot i ätbar form kanske?
Nu snurrar jag till det. Nåja.
Häromdagen satt jag och min yngste som och byggde lego. Det var ett typiskt smågodistillfälle, och jag hade inget att snaxa på. Men nu, nu har jag syrliga gelégummies att ta till!
Att bevara livsmedlens egenskaper
När vi lade upp vårt det här receptet påtalade en läsare att om man kokar upp den pressade citronen försvinner ju alla c-vitaminer. Vi var så fokuserad på honungen och ingefäran att vi glömde bort citronen. Så nu gör vi om och gör rätt!
Nu har vi uppdaterat receptet där vi tar vara på både ingefärans, honungens och citronens nyttiga egenskaper! Ingefäran ska inte över 60 grader, honungen inte över 40 och citronen helst inte över 32 då vattenlösliga vitaminer som C-vitamin påverkas tidigt av uppvärmning.
Lite annan ordning i receptet, men smakar precis lika gott!
Vi köper gelatin från Nyttoteket om är av hög kvalitet gjort på gräsbeteskor och bl.a fri från artificiella sötningsmedel och tillsatt socker.
Det har varit mycket bakrecept här nu. Vi ska snart komma tillbaka till matrecept, vi lovar, det är ju bara så vansinnigt roligt att baka så här runt jul… Och då spinner det liksom bara på…
Här hittar du ännu fler smaksättningar
Tips! I kylen i håller de ca 4-5 dagar. Har de inte tagit slut innan dess så frys in dem!
Tips2!
Här är vårt recept på ingefärashot!
Ingefäragummies
Ingredients
- 0,5 dl Pressad citronsaft
- 0,5 dl Vatten
- 0,5 tsk Riven färsk ingefära
- 1 msk Gelatinpulver Nyttoteket
- 1 msk Honung
Instructions
- Pressa citronen.
- Skala och riv ingefäran. Lägg i en kastrull med vattnet och värm upp till 60 grader.Låt svalna.
Sila bort ingefäran. - Strö i gelatinet i ingefäravattnet och låt stå i ca 5 minuter.
Värm sen på låg värme under omrörning tills allt gelatin löst upp sig.
Gå inte över 60 grader. - Låt svalna till 40 grader, blanda i honungen.
Blanda i citronsaften och vispa slätt. - Skumma av om du vill och häll upp i små silikonformar eller i en bakplåtspappersklädd form. Ställ in i kylen minst en timme. När de stelnat helt, pilla ur gummiesarna ur formarna och förvara i lufttät burk, eller skär dem i lagom bitar om du använt en form.
- Förvara i lufttät burk i kylen eller frysen.